Wpis z mikrobloga

#elementaryos #linux #ubuntu #pokazpulpit

Zbliża się koniec moich 4 miesięcy spędzonych z Elementary OS Luna.

Ogólnie wrażenia pozytywne jak na dystrybucję tworzoną przez społeczność.

Do zalet muszę zaliczyć prostotę i przejrzystość obsługi. Elementy takie jak usługa Cerbere znaczącą upraszczają konfigurację środowiska. A dodatki z Elementary Updates są genialne w swym działaniu.

System ani razu mi się nie zawiesił. Jedyne problemy na jakie natrafiłem to sporadyczne wyłączanie pantheon-files. Czasem także nie mogłem odmontować dysku USB, ponieważ proces tublered nadal próbował tworzyć miniatury plików.

Główną wadą jest brak możliwości dodawania ikon na pulpicie. Przydałby się także dok w stylu Mac OS X (powiększone ikonki po najechaniu).

Mam nadzieję, że twórcy do czasu wyjścia Isis poprawią pulpit i dok. Mogliby także polepszyć osiągi systemu. Zbyt dużo zajmuje RAMu jak na tak proste środowisko. A i pantheon-files czasem potrafił porządnie zwolnić (co nie powinno się zdarzyć na SSD).

W każdym razie miło było. Ale czas się przesiąść na Ubuntu 14.04.
Windmark - #elementaryos #linux #ubuntu #pokazpulpit

Zbliża się koniec moich 4 miesi...

źródło: comment_EByJ6vjpqHRnTL75k01ewK6iuWxGCIj6.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzemach: pakiet się nazywa: wingpanel-slim

Można go dorwać w repozytorium: ppa:versable/elementary-update

Aby startował z systemem należy go dodać do usługi Cerbere w utawieniach: elementary-tweaks
  • Odpowiedz
@Windmark: Ja przesiadłem się gdzieś pod koniec zeszłego roku i to chyba najbardziej pasujący mi os ze wszystkich, które wypróbowałem. Filozofia interfejsu jest specyficzna (głównie przez brak ikon na pulpicie) ale jak komuś podpasuje (a mi BARDZO pasuje) to absolutnie genialny system. Sporo narzekań na zawiechy Files ale szczerze mówiąc mi się to ani razu nie zdarzyło a korzystam z eosa na codzień...
  • Odpowiedz