Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #praca #rozmowakwalifikacyjna

Mireczki, jutro mam pierwszą w życiu rozmowę kwalifikacyjną.

Stanowisko o które się ubiegam to "Młodszy Specjalista w Dziale Analiz i Wsparcia Systemowego". W sumie bardziej idę na tą rozmowę kwalifikacyjną żeby zobaczyć 'jak to jest' i mieć doświadczenie, które w przyszłości bez wątpienia się przyda, aniżeli naprawdę liczę na tą pracę, ale też nie mówię że stanowczo odrzucam taką opcję. :)

No ale moje pytanie: co robić, co wziąć, jak się zachować, jak się ubrać. Po prostu wszystko, co możecie doradzić, co wam przyjdzie do głowy, nawet największe banały, bo na takich najłatwiej popełnić jakiś faux pas. Nigdy nie byłem na takiej rozmowie i nie wiem czego się spodziewać.
  • 10
@t0mekk: Tyle to wiem. Chodzi mi raczej o rady typu jakie pytania często padają na takich rozmowach. Ogólnie jakie tematy mogą zostać poruszone, o co warto jest zapytać.

No i jak się ubrać. Jeansy i schludna koszula chyba wystarczy, prawda?
@Dawidinho8: Poczytaj sobie o firmie. Czy jest jakaś stricte korpo(Deutsche Bank), czy też mają luźny dress - code(Gemius), ale przede wszystkim ubiorem wyrażasz szacunek dla osoby po drugiej stronie biurka. Po drugie wszystkie kwoty podawaj brutto. No i wypada znać jakiś zarys firmy: historia, rynek, produkty.
@shichibukaii: Biuro podróży ITAKA, w Opolu. Raczej niezbyt wysokie, znalazłem na necie (za pośrednictwem znajomego, który mi to polecił) ogłoszenie o pracę. Wysłałem CV i List Motywacyjny, i przez dłuższy czas nie było odzewu, aż dzisiaj, gdzieś po miesiącu - jak nie lepiej - dostałem telefon że jutro mogę przyjść na rozmowę. Dokładnych wymagań z ogłoszenia nie pamiętam, a zniknęło ono niestety już z sieci. Przynajmniej już wiem żeby na przyszłość
@Dawidinho8: Zapytają może dlaczego akurat ta firma i dlaczego to stanowisko. Jeśli masz czyste CV (w kontekście pracy) to pomyśl, o czym możesz opowiedzieć - co robiłeś zbliżonego do stanowiska (tylko problem, że nie ma już wymagań i opisu stanowiska). Ja, gdy miałem rozmowę na staż w dziale analiz, to z racji braku doświadczenia zawodowego mówiłem o programowaniu i bazach danych (na szczęście na rozmowie był obecny analityk, który kumał te