Drzewo mi choruję od kilku lat, czereśnia. Wyczytałem, że to jakiś rak, i najlepiej użyć preparatów z miedźa, jak np. Miedzian 50 WP. Ktoś wie co zaatakowało czereśnie i jak to zwalczyć? #ogrodnictwo #sadownictwo #rosliny #drzewa #srodkiochronyroslin
@Berkel_88: Miedzią to sie smaruje rane po cięciu żeby sie rak nie wdał. Raka sie z drzewa wycina, takiego raczydla już raczej nie wytniesz, ale próbować możesz. Potem zasmaruj maścią ogrodniczą z miedzią xD
@naniex3 @Niewiemja aha, czyli już po ptokach. Zetnę, ukróce jego męki. @dugi123 tak stare, nie skłamię jeśli napisze, że ma minimum 32 lata, a może mieć ponad 40 z pewnością
@Berkel_88: Jak chcesz ratować to zetnij pień i z tego co z niego wyrasta po bokach twórz sobie nową koronke. O ile to jakieś odmiany na których Ci zależy
@dugi123: A to szczepione drzewo? Jak szczepione to to co wyrasta nad miejscem szczepienia to nie "dzikie" dziki z podkładki tylko odrosty odmiany docelowej, z nich sobie wyprowadzasz nową korone drzewa. Jak nie szczepione to w ogóle niema czegoś takiego jak "dzikie" tylko z każdego odrostu możesz sobie tworzyć nowe drzewo
#ogrodnictwo #sadownictwo #rosliny #drzewa #srodkiochronyroslin
Moja śliwka zwana babcia stoi tylko dzięki pomocy i też z niej leci wszędzie.
@Berkel_88 zostaw staruszka i nie ścinaj, pa moja gruszkę babcie (。◕‿‿◕。)
@dugi123: A to szczepione drzewo? Jak szczepione to to co wyrasta nad miejscem szczepienia to nie "dzikie" dziki z podkładki tylko odrosty odmiany docelowej, z nich sobie wyprowadzasz nową korone drzewa. Jak nie szczepione to w ogóle niema czegoś takiego jak "dzikie" tylko z każdego odrostu możesz sobie tworzyć nowe drzewo