Wpis z mikrobloga

@wypopekX: Rynek nieruchomości jest od dawna zbadany i opisany przez kilka modeli: np. model DiPasquale-Wheatona. Masz racje, że takie zjawisko występuje(tak mick tutaj nie ma racji jak pisał, że nie) Są analizy wpływu interwencji państwowych zgodnie z tym modelem i wygląda to tak jak na obrazku, zastanów się czy w obecnym stanie rynku nie dało by się skorzystać z innych metod.
kdgc - @wypopekX: Rynek nieruchomości jest od dawna zbadany i opisany przez kilka mod...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@kdgc: no to przedstaw co konkretnie, jakie inne metody chcesz zastosować, żeby zaczęło powstawać więcej mieszkań. Ale nie w teoretycznej rzeczywistości, tylko tej polskiej konkretnej z 2024r z obecnym poziomem stóp. Deweloperzy nie będą budować dużo co pokazał przykład z 2022r. I nic tego nie zmieni.

Państwo? No to policz ile państwo musiałoby wydać i jak długo by potrwała budowa powiedzmy 100tys mieszkań, czyli tylu ile deweloperka oddaje rocznie. Gdube
  • Odpowiedz
  • 0
@OskariuszKonduktorski: xD już ci napisałem niżej, że nie podawaj danych o budowach z 2024 nakręconych jeszcze Bk2% i nadzieją na BK%, tylko z 2022 r czyli stanu kiedy stopy były porównywalnie z obecnymi a dopłat nie było. Wtedy był dołek a w grudniu 2022 zaczęto budowę o 40% mniej mieszkań niż w grudniu 2021

Co ty sobie wyobrażasz, że deweloperzy będą nadal tyle samo budowac jeżeli dopłaty upadną? xD

https://forsal.pl/nieruchomosci/artykuly/8643340,dane-gus-ilosc-mieszkan.html
wypopekX - @OskariuszKonduktorski: xD już ci napisałem niżej, że nie podawaj danych o...

źródło: GUS 2022

Pobierz
  • Odpowiedz
@wypopekX: Jak mnie zatrudnią jak Narkuna na 3 etat w ministerstwie za hajs to się będę produkował w elaboratach na 10 stron. Jest dużo racji w tym co napisałes ale oczywiście jak zwykle przejaskrawiłeś, niestety czasem musi trochę poboleć, gospodarka która jest zakładnikiem pewnej grupy podmiotów to rak, trzeba podjąć próby zrównoważenia. A tą próbą zrównoważenia nie jest karmienie raka. Ograniczenie podaży bedzie duże to prawda, ale nie będzie całkowite.
  • Odpowiedz