Wpis z mikrobloga

Od dawna jestem fanboyem AMD :) I nie wstydze się do tego przyznać :)

Ostatnio szukałem dla siebie prywatnie ThinkPada. Po długich analizach upatrzyłem model L15 Gen 4, co spełniał moje oczekiwania.
Ten model może być w oparciu o AMD Ryzen lub o Intel. Cały czas byłem zafiksowany na Ryzen, ale dosłownie w ostatnim momencie doczytałem, że ten model oparty na Ryzenie nie posiada:
* PCI Express 4.0
* Thunderbolt 4.0
  • Odpowiedz
@M4711v2 tak, też czytałem o tym ostatnio. Ten artykuł od ciebie i cała historia dotyczy procesorów i9 w wariancie HX (wysoka wydajność).
Ja w swoim ThinkPadzie mam i7 i w kompletnie innej serii U czyli niskonapięciowej i niskie TDP.
Jesli dobrze pamiętam mam tam i7 1355U.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: Chodzi mi o to, że marne szanse, żeby ten dysk sam w sobie miał szansę rozwinąć takie prędkości, żeby interface go ograniczał, tu nie pcie3 jest bottleneckiem. U mnie stary i tani ssd na ryzenie robi 2500 MB/s zapisu - tylko, że to ma szansę być przydatne tylko przy kopiowaniu ogromnych pojedynczych plików, tak to zawsze coś innego stoi na drodze tych prędkości, np procesor.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: no właśnie - w takim scenariuszu różnicy nie będzie, przynajmniej jak u siebie sprawdzałem jak się zachowują dyski, które mam wpięte w kompa, a mam 4 różne, i m2 nvme i zwykłe sata
  • Odpowiedz
@Adaslaw: idzie przecież zrozumieć co miał na myśli, a skoro chcesz być taki dokładny to NVMe to tylko typ interfejsu (tak samo jak SATA) i te dyski to również SSD ;)

btw PCIE 3 vs PCIE 4 w przypadku dysków to taki sam scam jak w przypadku gpu, po wymianie mobo z B450 na B550 (PCIE3 -> PCIE4) jak testowałem u siebie różnica na GPU (RX6750XT po własnym UV i
  • Odpowiedz