Wpis z mikrobloga

Widziałem wątek na reddicie gdzie ktoś szukał podobnych gier #expedition33 (chodziło o emocje, zwroty akcji, postacie które można polubić) i zaczęła się wyliczanka soulslike'ów i jRPGów.

Jakie emocje przez 20 godzina da mi Dark Soulsów? Dla nowego gracza ewentualnie w---w, że nie może ubić jakiegoś przeciwnika xD

Ale tak zacząłem się zastanawiać jaka gra tak właściwie podobne emocje wywołała we mnie, jaka gra była poruszającą, piękną i mądrą opowieścią?

Do głowy przyszedł mi Plague Tale oraz Hellblade. Zwłaszcza ta druga gierka. Przede wszystkim opowieść nie jest jednowymiarowa. I w pewien sposób przesłanie ma podobne do Clair Obscure.
Od czasu ogrania Hellblade'a Expedition 33 było pierwszym (poza drugim Plague Talem) co dało mi podobne emocje.

I oczywiście, wiele gier miało momenty, KCD2 choćby, ale jeśli miałbym pisać o grach mądrych, czyli takich życiowych, to nie wiem co jeszcze bym mógł wymienić.

Zastanawiam się zatem, czy może ktoś z drogich wykopków zna tytuły, które mógłby śmiało ocenić jako coś więcej niż gry. Tytuły które są emocjonalną chromatyczną b---ą atomową.

#gry
Wink - Widziałem wątek na reddicie gdzie ktoś szukał podobnych gier #expedition33 (ch...

źródło: image

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wink:
Jeśli chodzi o charyzmę postaci, poziom relacji z nimi i reżyserię historii to dla mnie to jest topka razem z Wiedźminem 3, Mass Effect, BG3, The Lasf of us 1&2. Plague Tale powiedziałbym, że jest odrobinę niżej, ale tylko odrobinę.
  • Odpowiedz
Hellblade. Zwłaszcza ta druga gierka.

@Wink: Szkoda że gameplay w 1 części (w drugą nie grałem) był tak tragiczny i nudny, że po 2 godzinach miałem dość i nigdy nie ukończyłem. Podobnie miał Bioshock: Infinite, gameplay średni, ale wszystko dookoła rewelacja.
  • Odpowiedz
@Wink Spec Ops: The Line, szczególnie jeśli znasz Jądro Ciemności
Do mnie trafiła też Yakuza 0. Ogólnie cała seria ma mocne momenty, w zależności od części lepsze lub gorsze
  • Odpowiedz
@Wink: Disco Elysium, Planescape: Torment, wymieniony już Spec Ops, stare Fallouty, Deus Ex, This War of Mine, TWD od TellTale, trochę Kroniki Myrtany,
  • Odpowiedz
gameplay w 1 części jest wielokrotnie bardziej dynamiczny i angażujący niż w 2.

@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: W Hellblade 1? To jak tragicznie musi wyglądać w 2? Przecież w jedynce to było dopasowanie wzorków + walka w stylu unik/cios i znowu dopasowywanie wzorków.
  • Odpowiedz
Zastanawiam się zatem, czy może ktoś z drogich wykopków zna tytuły, które mógłby śmiało ocenić jako coś więcej niż gry. Tytuły które są emocjonalną chromatyczną b---ą atomową.

@Wink: Pathologic (1 też ale 2 jest dużo bardziej przystępne)
  • Odpowiedz