Kupiłem stół z woodica i blat jest niewykończony. Cokolwiek rozlanego zostawia trwały ślad. Jaki środek czy lakier użyć żeby go wykończyć? #drewno #meble
@Fermiol pisałem to już nie raz.. oleje to g---o :) Patrz na mnie, nie dotykaj. Kup jakiś dobry wosk twardy, Osmo, borma albo jakiś inny. Na nich też zostają plamy ale nie tak od razu. Najlepszy byłby dwuskładnikowy lakier, Adler, Ica, kemichal, ale jak już masz olej na blacie to może się nie trzymać, więc albo szlif i to baaardzo dokładnie albo wosk.
@Fermiol co to znaczy dla ciebie przyciemnić i względem czego? Lakiery akrylowe mniej wyciągają kolor od poliuretanu. Lakiery na bazie wody zasadniczo nie zmieniają zbyt koloru drewna. A jak chcesz zmienić kolor drewna znacząco to używasz do tego bejc, najlepiej rozpuszczalnikowe wolno parujące. Jak chcesz coś bejcować to serio ten olej z blatu musisz zeszlifować mega dokładnie i głęboko... Bo jak cokolwiek zostanie to będziesz miał plamy.
Patrz na mnie, nie dotykaj. Kup jakiś dobry wosk twardy, Osmo, borma albo jakiś inny. Na nich też zostają plamy ale nie tak od razu. Najlepszy byłby dwuskładnikowy lakier, Adler, Ica, kemichal, ale jak już masz olej na blacie to może się nie trzymać, więc albo szlif i to baaardzo dokładnie albo wosk.
Jak chcesz coś bejcować to serio ten olej z blatu musisz zeszlifować mega dokładnie i głęboko... Bo jak cokolwiek zostanie to będziesz miał plamy.