Wpis z mikrobloga

Pytam się gościa z pracy o #qt czy używał i co myśli.. a on bla bla bla, ale nie możesz tego używać nawet do narzędzi wewnętrzych, bo musiałbyś licencję komercyjną wykupić.. A ja się tak patrzę..

- licencję?,

- Jestem z Polski, mnie licencje nie dotyczą ;P

#programowanie #praca
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a-duRRud-a: nazwijmy to po imieniu :) To jest kradzież :)

Nie wiem dlaczego ,ale w polsce jakoś nikt nie lubi nazywać rzeczy po imieniu :) Wymyślają jakieś ,alternatywne pojęcia typu "sprytny", "zaradny", "umie kombinować" zamiast prosto z mostu powiedzieć ZŁODZIEJ:)
  • Odpowiedz
@a-duRRud-a: no właśnie :) I to jest najciekawsze w tym wszystkim :)

Jest jeszcze jeden aspekt..szczególnie w DEV....ja kradnę to "ok"...mnie okradają to ciągać chcą po sądach i szukają sprawiedliwości nie pamiętając ,że dzień wcześniej na internetach krzyczeli "ACTA G---O! A PRAWA AUTORSKIE TO ZUO!"
  • Odpowiedz
@rzet: zgadzam się ,że licencje to prawniczy bełkot ,ale przynajmniej w tej branży każdy powinien mieć minimalne pojęcie o tym jakie są różnice pomiędzy najpopularniejszymi rodzajami licencji a w szczególności gdy zachodzi potrzeba wykorzystania czegoś w projekcie komercyjnym
  • Odpowiedz
@kmicolo: w takim razie poproś jeszcze firmę o kurs czytania ze zrozumieniem...

Co jest dla ciebie niejasne w tym co napisałem?

Po pierwsze wypowiedź nie była kierowana do ciebie ,ale ma charakter stwierdzenia ogólnego. Mało tego...nie ma ona nawet charakteru bezpośredniego ataku na @a-duRRud-a . To po prostu wolna myśl związana z jego wypowiedzią i zdaje się ,że nie jestem sam w takim myśleniu.
  • Odpowiedz
@rzet: Qt jest legalnie darmowe na LGPL, nawet jak sprzedajesz zamkniętoźródłowe binarki, nie wspominając o wewnętrznych narzędziach, które moƶesz nawet na GPL3 uƶywać.
  • Odpowiedz
ale przynajmniej w tej branży każdy powinien mieć minimalne pojęcie o tym jakie są różnice pomiędzy najpopularniejszymi rodzajami licencji a w szczególności gdy zachodzi potrzeba wykorzystania czegoś w projekcie komercyjnym

@fotexxx: sorry, ale ja nie robię komercyjnych aplikacji tylko wewnętrzne narzędzia do weryfikacji sprzętu i analizowania danych. Głównie dla siebie i tych co chcą tego używać. Kiedyś dałem klientowi - szalonemu ruskiemu naukowcowi, bo naszego komercyjnego mu nie sprzedali/dali i zbyt skomplikowane na jego prosty system.

można korzystać z qt na LGPL i dynamicznie do niego
  • Odpowiedz
@kmicolo: ja pracowałem w 3 dużych firmach (dużych w sensie ,że zatrudniały w sumie ponad 20 osób). Spotkać tam można było wszystko..w każdej bez wyjątku pojawiały sie aplikacje które nie posiadały licencji na ich komercyjne wykorzystanie. Zdarzało się tez tak ,że pracodawca pozwalał deweloperom na korzystanie z własnego ide wedle uznania i co niektórzy instalowali na maszynach firmowych spiracone kopie Sublime TEXT, Visual Studio, pyCharm, PhpStorm, Webstorm itd.

Pomijam już
  • Odpowiedz
@kmicolo: no mi nie chodzi konkretnie o QT ,ale w ogóle o problem licencji czy jako takiego poszanowania prawa własności i zasad na jakich produkt w wersji elektronicznej zostaje sprzedany.

Napisałem ponad 20 osób :) Zresztą nie ma to znaczenia..problem występuje w małych firemkach i w dużych i bardzo dużych.
  • Odpowiedz
@fotexxx: problem sam sie wyeliminuje, umowy miedzy firmami a klientami nakladaja odpowiednie restrykcje dotyczace licencji plus kary za lamanie licencji do niskich nie naleza. Kultura programowania zmienia sie.
  • Odpowiedz