Wpis z mikrobloga

witam, jakis czas temu zmienilem kuchenke na indukcje w mieszkaniu w bloku, dalej mam umowe z PGNIG na gaz i z checia bym ją rozwiazal, mam pytanie czy po wypowiedzeniu umowy PGNIG bedzie musial wezwac montera by wykrecil licznik/zablokowal to, czy instalacja pozostaje nietknieta, tak by mozna bylo ewentualnie powrocic do gazu w przyszlosci?
#gaz #mieszkanie #blok #pgnig #indukcja
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ggddp: Zdjęcie licznika wydaje się obowiązkowe. Na bank tak to wygląda w przypadku prądu. Ponowne podłączenie może wymagać "projektu" przyłącza przez kogoś z uprawnieniami. Kiedyś kupowałem działkę ze zdjętym licznikiem i musiałem brać elektryka do "projektu" żeby wadzili licznik w skrzynkę.
  • Odpowiedz
@ggddp: zgłaszasz do pgnig i oni przyjdą zdemontować licznik i założą najprawdopodobniej taką dużą plombę wielkości licznika :d Możesz się jednak dogadać ze spółdzielnią/wspólnotą i zdemontować to całkowicie oraz usunąć rurki. Wtedy Przyjdzie ekipa i za jednym razem wszystko ogarniesz i będzie bez rurek, bez plomby i zaspawają wszystko ale powrotu już wtedy raczej nie będzie.
  • Odpowiedz
@ggddp zostaw, zapłacisz max parę miesięcy kilkanaście złotych miesięcznie, a potem po kilka złotych i będziesz miał pewność, że w każdej chwili odpalić możesz z powrotem
  • Odpowiedz
zostaw, zapłacisz max parę miesięcy kilkanaście złotych miesięcznie, a potem po kilka złotych i będziesz miał pewność, że w każdej chwili odpalić możesz z powrotem

@Cygan_Wojtus: Z czego wynika niby taka zmiana? Same opłaty stałe (abonamentowa oraz dystrybucyjna stała) niezależne od zużycia to obecnie kilkanaście zł.
  • Odpowiedz
@pangolin każdy licznik gazu w taryfach mniejszych niż W-5 corocznie podlega sprzedaniu taryfy W-1 do W-4 zależne są tylko od ilości zużytego gazu. Skoro w roku x zużyłeś zero to przysługuje najtańszą taryfa w-1, którą kosztuje chyba kilka zł miesięcznie. Ale uwaga, gdy zaczniesz zużywać ponownie gaz, to warto pamiętać, że nastąpi rozliczenie rzeczywiste i zapłacisz wyrównanie i dostaniesz na kolejny rok nową, wyższą taryfę (która będzie działać równy rok, nawet
  • Odpowiedz
w-1, którą kosztuje chyba kilka zł miesięcznie

@Cygan_Wojtus: Jak ktoś ma tylko płytę gazową to i tak ma W-1, bo nie zużywa więcej niż 300 m³, więc nie będzie obniżki.
Przy zerowym zużyciu W-1.1 wychodzi 13,35 zł, W-1.2 16,09 zł, W-1.12T 17,21 zł. W tym jest opłata dystrybucyjna stała, którą płaci się także przy braku zużycia
  • Odpowiedz