Wpis z mikrobloga

Drogie Mirki katoliki

A co jeśli Latający Potwór Spagetti naprawdę istnieje?

JA wierzę że Latający Potwór Spagetti istnieje, i to on stworzył wszechświat, a potem zasiał w nas ziarno swojej boskości i zesłał nam pomysł robienia potrawy na Jego Podobieństwo. A potem przyszedł Pan i natchnął osobę której objawił się Latający Potwór jako jeden prawdziwy Bóg! Jeśli ktoś powie mi że kłamstwa a on nie istnieje, to spadnie na niego nasz dżihad, albowiem nie może być tak by wyznawca Pana przeszedł obok bezczynnie!

wszak nasze DNA nawet wygląda jak makaron świderki

#4konserwy #latajacypotworspaghetti #katolicyzm #bezurazy #niechcenikogoobrazic #filozofowanie #wincyjtagow
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ihwar: Pastafarianizm to religia wymyślona przez ludzi, którzy nie mają żadnego pojęcia dlaczego w ogóle istnieją religie. To jakby ktoś zbudował samolot bez skrzydeł, no bo dlaczego niby ktoś ma mi rozkazywać jak ma wyglądać mój samolot, nie mając żadnego pojęcia jak działają samoloty.

Religia nie jest po to, żeby wierzyć w boga, tylko po to, by uczyć zasad, które pomagają budować cywilizacje i je podtrzymywać.
  • Odpowiedz
@ibilon:

Ok, to już jest konkretny argument - czegoś takiego oczekiwałem - choć się z nim nie zgadzam.

Gdybyśmy rozpatrywali sensowność religii na podstawie jej przydatności dla cywilizacji to większość religii odpadałaby aktualnie na starcie - bo JUŻ nie służą budowie cywilizacji - czyli powinniśmy je odrzucić i zdelegalizować - jeśli to jest podstawą religii.
  • Odpowiedz
@ihwar: Nie rozumiem dlaczego ktoś miałby legalizować lub delegalizować religie. Każdy niech sobie wierzy w co chce, jego sprawa. Jeżeli wybrał sobie jakąś durną religię, to jego problem, najwyżej dzieci mu wyrosną na meneli albo homoseksualistów.
  • Odpowiedz
@ihwar:

Bo to inicjatywa śmieszków. Tworzenie jakiś tam świetych ksiąg pastafiaranizmu czy przykazań to zrzynka z chrześcijaństwa i próba go wysmiania. Trudno o ciekawa dysksuje, skoro miłosnicy lps to jajcarze( notabene słabi) i tyle
  • Odpowiedz
@ibilon: Ajjjj a tak ładnie Pan zaczął - ale skończył niestety marnie. Delegalizacja dlatego że według norm przyjętych jako przydatność religii odrzuciłeś pastafarianizm jako religie wymyśloną przez ludzi którzy ten przydatności nie znają (i sam podałeś przykładże ktoś ma ci rozkazywać jak ma wyglądać samolot)
  • Odpowiedz
@daimos: zastanawiałem się i to nie tylko do tego boga - tego chrześcijańskiego też się zastanawiałem i doszedłem że nie istnieje w takiej formie w jakiej przedstawiają go katolicy
  • Odpowiedz
@JaroslaPolskeZbaw: niezależnie kto i po co to wymyślił - możemy to pominąć bo motywów nie możemy być pewni nawet jeśli deklarowane są takie a nie inne wcale nie oznacza że tak musi byc - ale mnie bardziej zastanawia dlaczego jedne mają być wiarygodne a drugie nie
  • Odpowiedz
@daimos: takie jak opisałem - może tak samo istnieć jak każdy inny - gdybym był wszechmocnym Bogiem dlaczego miałbym nie wybrać takiej formy objawienia się ludziom - podsunąć im fałszywe wiary na których ukształtują zestaw poglądów a potem natchnąć ich do zmiany tych poglądów na docelowe ( z jakiegoś kosmicznego niezrozumiałego dla nas powodu )

a z drugiej strony, co jeśli nie istnieje ? w takim razie dlaczego miały istnieć
  • Odpowiedz
Delegalizacja dlatego że według norm przyjętych jako przydatność religii odrzuciłeś pastafarianizm jako religie wymyśloną przez ludzi którzy ten przydatności nie znają (i sam podałeś przykładże ktoś ma ci rozkazywać jak ma wyglądać samolot)

@ihwar: Co to za #lewackalogika, faszystowska wręcz? Coś jest idiotyczne i nie działa to ma być zakazane? Przecież napisałem, każdy niech sobie wierzy w co chce, a selekcja naturalna zdecyduje czy przetrwa czy nie.
  • Odpowiedz
@ihwar:

ale mnie bardziej zastanawia dlaczego jedne mają być wiarygodne a drugie nie

wairygodność KLPS? Serio? Dekalog to jedna z podstaw chrześcijaństwa, który był podporą Europy przez wieki. Naukowcy, filizofowie, czy zwykli ludzie na poważnie zastanawiają się wciąż nad istnieniem Boga, a LPS to dzieło jajcarzy od początku do końca. To nie ta liga.
  • Odpowiedz
@ibilon: no ale właśnie nie chciano "zalegalizować" tej religii jako związku wyznaniowego, ileś to musiało trwać - uznano że pastafarianizm pare miesiecy temu za nie przydatny społecznie - więc nie rejestrujemy go

• Odpowiedz
@ibilon:

Ciekawe czy wyznawcy LPS bedą wytrwali w tej swojej wierze, Czy np podczas rozmowy o pracę przyznają się bez zażenowania do wiary w makaron latający w kosmosie, albo przed śmiercią będą się modlić do makaronu?
  • Odpowiedz
@JaroslaPolskeZbaw: czyli rozumiem że system zastany jest najbardziej prawidłowy tylko dlatego że korzystano z niego ileś lat (w zasadzie to mi odpowiada na pytanie czy musi 1000 lat minąć żeby uznano np pastafarianizm za religię )
  • Odpowiedz