Wpis z mikrobloga

No w końcu idziemy w odpowiednim kierunku z koleją aglomeracyjną

https://gazetawroclawska.pl/pociagami-kolei-dolnoslaskich-i-polregio-na-urbancard-w-granicach-wroclawia-wystarczy-jeden-bilet-na-kolej-i-mpk/ar/c1-18636731

Przejazd pociągami Kolei Dolnośląskich i Polregio na bilet Urbancard będzie obowiązywał w granicach miasta, na wszystkich przystankach kolejowych, które mają w nazwie Wrocław. Dodatkowo dotyczy to również przystanku kolejowego Iwiny, z którego korzystają mieszkańcy Jagodna.

Kolej będzie honorować bilety komunikacji miejskiej:

czasowe – 24h, 48h, 72h i 168h;

bilety okresowe imienne, w tym z taryfy Nasz Wrocław – 7 dni, 30 dni, 60 dni, 90 dni, 180 dni, 365 dni, semestralne 4 i 5 miesięcy (za wyjątkiem > biletów 30 dni, 4 i 5 miesięcy na dwie dowolne linie);

okresowe na okaziciela – 30 dni, 60 dni, 90 dni;

bilety pracownicze.

Bilet aglomeracyjny będzie finansowany głównie przez miasto Wrocław, przy współudziale urzędu marszałkowskiego oraz wrocławskiego starostwa. Roczny koszt miasta to 33-36 mln złotych. Umowa została zawarta między: Wrocławiem, Kolejami Dolnośląskimi i Polregio. Będzie obowiązywała od sierpnia 2024 r. do grudnia 2025 r. Zatem pierwsi pasażerowie będą mogli skorzystać z przejazdów koleją na Urbancard już od 1 sierpnia.

#wroclaw
  • 7
  • Odpowiedz
@bardzospokojnyczlowiek: jest gdzieś ta umowa udostępniona? Ciekawy jestem czy będę miał za darmo, jak mpk, jako dawca przeszczepu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Edit: znalazłem info, że "bezpłatnie mogą jeździć te same grupy, co w MPK", więc chyba wygranko ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@bardzospokojnyczlowiek: Zmieniła się władza to teraz można się dogadać z KD. Jak PiS 8 lat temu przejmował władzę to nieźle powywracali stołki w KD. Także bardzo dobrze, że po takim czasie będzie można jeździć na UrbanCard ;)
  • Odpowiedz
Jak PiS 8 lat temu przejmował władzę to nieźle powywracali stołki

@Domciu: przypominam, że to jacek sutryk nie dogadał się z zarządem KD, w którym zasiadał jacek sutryk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ogau: A ja przypominam, że jest różnica między zarządem, a radą nadzorczą, w której to właśnie był Jacuś, a nie w zarządzie ;)

Polityka namieszała i mieszkańcy na tym ucierpieli, a szkoda, bo takie kwestie powinny łączyć, a nie dzielić ;)
  • Odpowiedz
jest różnica między zarządem, a radą nadzorczą

@Domciu: no rzeczywiście mega różnica na jakie spotkania Jacuś nie chodzi, a bierze pieniądze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Śmieszy mnie po prostu zwalanie winy na PiS, kiedy to była ewidentnie ekipa jacka (inna sprawa, że jacek kradnie z każdym, z pisowcami też się dogaduje). Inaczej nikt by mu posadki nie dał
  • Odpowiedz
@Ogau: Jak ktoś nie siedzi za bardzo w temacie to nie wie, że różnica jest. Chociażby w tym, że przy dobrych wiatrach taki Zdzichu spod Żabki może być w radzie nadzorczej.

Śmieszy, nie śmieszy, ale jest to prawda, że doszło do rotacji ludzi decyzyjnych w KD po wyborach gdzie władzę objął PiS. Być może jest tak, że Jacuś jest w stanie się dogadać nawet z ludźmi z innej opcji politycznej,
  • Odpowiedz