Aktywne Wpisy

Marcepanowy_Detektyw +849
Mirki, jest afera - #oszukujo level Allegro xD
Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.
Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to
Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.
Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to

dos_badass +164

źródło: 20250427_130721
Pobierz
Dlaczego posiadanie więcej niż jednego dziecka to skazywanie rodziny na ekonomiczną zagładę?
- W jedynaka łatwiej zainwestować np w edukację, start. Im lepszy start, tym lepsza przyszłość, związana np z otworzeniem własnego biznesu.
- Nieruchomość jest dziedziczona w całości, nie następuje podział kapitału. Dom jest dziedziczony w całości, nawet klitka w bloku. Nie zaczyna się od kredytu, który przywiązuje do miejsca pracy. Janusze biznesu nie mają władzy nad egzystencją jednostki
- Wbrew pozorom są mniejsze konflikty w rodzinie, bo nie ma faworyzowania rodzeństwa.
- Wartość jednostki jest wyższa. Rodzina nie odda bez walki jedynaka np na front dla państwa.
Reasumując: rodziny wielodzietne są antywolnosciowe, często dehumanizowane relacje rodzinne, państwo żeruje na jednostkach, które nie zaczynają z dobrego startu.
Dlatego ci co zachęcają do wielodzietności to łajdaki najgorszego sortu, którzy powinni schylać się po mydło, by współwięzień zostawiał mu w odbycie swoje nasienie.
#libertarianizm #demografia #wolnyrynek #urojeniaprawakoidalne
@Jarkendarion: dom po rodzicach to dziedziczy się co najmniej w okolicy 50 (jeśli było się późnym dzieckiem), albo i później, a nie w czasie wchodzenia w dorosłość. Taka osoba tak samo musi zaczynać od kredytu.
@zmarnowany_czas: nie
@Jarkendarion: Jedynak to bardzo duże prawdopodobieństwo nie wykształcenia podstawowych umiejętności społecznych, co wiążę się z nieszczęśliwym życiem, kiedyś robiłem na tagu przegryw ankiete czy masz rodzeństwo i ponad 60% go nie miało.
Dla społeczeństwa to złe (choć wciąż o wiele lepsze niż bycie bezdzietnym). Dla rodziców to może być dobra decyzja bo po prostu z jednym dzieckiem jest o wiele łatwiej, a i tak jesteś ojcem/matką niezależnie od tego ile masz dzieci. Przy jednym dziecku nie potrzebujesz tak dużego mieszkania, przy dwójce to tak naprawdę przydały by się