"W slumsach osiemnastowiecznej Francji rodzi się Jean-Baptiste Grenouille. Ma wspaniały dar – węch absolutny. Zostaje zatrudniony u wybitnego paryskiego perfumiarza, który uczy go wykorzystywać ten dar do tworzenia unikatowych perfum. Nie jest to dla niego wystarczające. Chce za wszelką cenę uchwycić zapachy przedmiotów – mosiężnej klamki czy świeżo ściętego drzewa. Pewnego dnia jego nos wychwytuje nutę zapachu, który doprowadzi go do obsesji, przerażającej misji stworzenia perfum idealnych - zapachu pięknej młodej dziewicy."
Książka świetna, więc jak usłyszałem, że będzie ekranizacja to popukałem się w czoło, tymczasem udało się coś w zasadzie niemożliwego, film oddaje klimat - szaleństwo. No łyso mi było :)
Polacy oczywiście muszą szukać dziury w całym i od razu podważać grę naszej reprezentacji, bo "kogo obchodzi w USA siatkówka", tymczasem Amerykanie mają swoje śmieszne sporty, które tylko i wyłącznie ich obchodzą (jakieś baseballe itp.), i mają wywalone w innych.
Książka świetna, więc jak usłyszałem, że będzie ekranizacja to popukałem się w czoło, tymczasem udało się coś w zasadzie niemożliwego, film oddaje klimat - szaleństwo. No łyso mi było :)
#marekczytal #ksiazki #czytajzwykopem #gruparatowaniapoziomu