Wpis z mikrobloga

  • 0
@j557 o #!$%@? xD ale to chyba przez owoce. np. piwa z domieszką soków mogą zamieniać się w granaty. to pewnie przez niesfermentowany cukier. dlatego jak coś się kisi to trzeba dawać ulatywać gazom. albo tak jest albo bredzę
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: robiąc piwo do refermentacji w butelkach (w celu nagazowania) dodajesz odpowiednią ilość cukru w zależności od stylu piwa. I jeżeli tu czegoś nie spartaczysz to nie ma obawy o granaty. Z owocami trzeba bardziej uważać, bo nie wiesz ile tego cukru w nich jest. Popuszczaj cisnienie lub rób w PET'ach to będziesz widział kiedy butelka będzie napompowana. Dobrze prawisz.
  • Odpowiedz
  • 1
@mac666 coś w mózgownicy po oglądaniu tomasza kopyra z blogu blog kopyta kom zostało. xD no ja z owocami się nie bawię. może w tym roku spróbuję zrobić wino domowe, ale to się jeszcze zobaczy :3
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: tak z ciekawości, kupowałeś matkę kombuczy, czy jak robiłeś?

Dzięki twojemu wpisowi mi się przypomniało, że miałem spróbować zrobić taki jakiś napój owocowy używając serwatki z kefiru albo jogurtu.
  • Odpowiedz