Wpis z mikrobloga

Starannie oddzielone maszynowo te mniej zapleśniałe od tych całkiem spleśniałych.


@lubaluft:

Z tych bardziej spleśniałych robi się Tokaje ;-)

Charakterystyczny smak i aromat win tokajskich wynika ze specyficznego klimatu charakteryzującego się upalnym latem, deszczową i mglistą jesienią oraz mroźną, słoneczną i suchą zimą, szczególnymi cechami wulkanicznej gleby oraz dzięki efektowi szlachetnego spleśnienia winogron
buont - > Starannie oddzielone maszynowo te mniej zapleśniałe od tych całkiem spleśni...

źródło: 2560px-SemillonBotrytisCinerea

Pobierz
  • Odpowiedz
@lubaluft: nie łudź się, że spleśniałe czy zgniłe są jakkolwiek oddzielane. W przypadku przemysłu (tanie wina, soki itd.) staranna selekcja polega co najwyżej na znalezieniu najniższej ceny wśród lokalnych hurtowni. A lokalnych tylko dlatego, żeby transport nie wyszedł za drogo.
  • Odpowiedz
@chigcht: olkohol nadal nie podrożał? jako nastolatek często się brało jakiegoś sikacza z Żabki który kosztował coś koło 5 PLN za niecały litr. Leśny Dzban w plastikowym worku na przykład. To było już dobre 15 lat temu. Szlugi po 6 PLN były a teraz prawie 20.
  • Odpowiedz