Wpis z mikrobloga

Jak robią w bambuko na łososia? Piszą "łosoś atlantycki", a dla zabezpieczenia się podają łacińską nazwę (Salmo salar).

A gdzie niedomówienie? Łosoś atlantycki to inna nazwa łososia pospolitego, który niekoniecznie musi pochodzić z Atlantyku. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby pochodził z Norwegii - słynącej z niekoniecznie z najzdrowszych ryb.

Za [wiki](https://pl.wikipedia.org/wiki/Łosoś_szlachetny):

Występowanie: W północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk. W jeziorach Ładoga i Onega tworzy formy wyłącznie słodkowodne.


Więc, gdy przyjrzycie się etykietom łososi - to najpewniej gdzieś małym drukiem zobaczycie informację, skąd pochodzą, np. że z upraw / farm / hodowli w Norwegii. Tak, łosoś atlantycki nie musi być rybą wyłowioną w Atlantyku.

Ps1. :A nawet wyłowienie łososia z Atlantyku nie uczyni go cudownie zdrowym - po prostu Atlantyk przez wielu kojarzony jest z Pacyfikiem z którego to już pochodzą znacznie zdrowsze łososie, dla niektórych odbiorców ocean to ocean, nie ważne jaki, ważne, że nie Norwegia ;) .

Ps2.: piszą też o tym m.in. na WP ,

Jako przykład fragment ulotki z biedry, ale takie produkty lub podobne występują chyba w większości marketów.

#zdrowie #ciekawostki #jedzenie #ryby
tak-nie-wiem - Jak robią w bambuko na łososia? Piszą "łosoś atlantycki", a dla zabezp...

źródło: s

Pobierz
  • Odpowiedz