Wpis z mikrobloga

Trener Papszun miał ROK na naukę języka angielskiego w stopniu wystarczającym, by prowadzić zagraniczny klub. Nie wiem co on przez ten rok robił, ale na pewno nie zwiększał swoich szans na zagraniczny angaż. To jest cyrk.
#mecz #ekstraklasa #pilkanozna
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pshemeck: Może mu wcale nie zależało tak bardzo na jakimś zagranicznym kontrakcie. W końcu przecież dobrowolnie zrezygnował z dobrze płatnej pracy, żeby poświęcić czas rodzinie. Chłop ma inne priorytety niż robienie kariery i za to szanuję
  • Odpowiedz
  • 7
@Nikczemny_Pomidor: Normalny jesteś? Wiem, że było go stać, tyle że liczył na reprezentację i zagranicę, co było wiadome od dawna. Nie będziesz trenerem poza granicami jeśli nie znasz angielskiego. Co w tym jest "polaczkowego" w tym, że stwierdzam fakty?
  • Odpowiedz
@Nikczemny_Pomidor: tak tak, Papszun chciał sobie odpocząć, dlatego był w-------y jak Kulesza wybrał Probierza, a nie jego. No i fajny odpoczynek od roboty, gdy po roku wracasz do tej samej, w środowisku trenerskim to przecież norma xD
  • Odpowiedz
@Maly_Jasio: bardziej prawdopodne jest to, ze sie obsral gry w Europie i wolał nie mieć "kompromitacji" w CV, a tak to odszedł z klubu który wyciągnął na najwyższy poziom rozgrywek. A tak naprawdę to czym się kierował to wie on a nie wykop. Jeśli jednak priorytetem było zajęcie się rodzina zamiast kariera to szybko mu się ten priorytet odwrocil
  • Odpowiedz
@Pshemeck: @prismo: Tak, na pewno dla zagranicznego klubu kluczowym argumentem był brak znajomości angielskiego, a nie ultraryzykowna ocena umiejętności Papszuna, której to tak naprawdę nie ma jak zweryfikować.

Dla mnie to kolejny Nawałka - trafił na dobry czas i dobry moment, że jego metoda zażarła, ale w ciągu następnych lat okaże się, że to żaden cudotwórca, a mistrzowski Raków to zlepek wielu różnych czynników, z których to Papszun
  • Odpowiedz
@slawek887: Dopiero w następnych latach się okaże? A to, że Papszun wyciągnął ten klub za uszy i wycisnął z niego prawie maxa to tam ciul xD
O każdym tak możesz napisać, że to zlepek czegoś tam. Kiedyś trafisz nawet z największymi tuzami trenerki czy piłki nożnej.
  • Odpowiedz
A to, że Papszun wyciągnął ten klub za uszy i wycisnął z niego prawie maxa to tam ciul xD

@prismo: A to, że to klub jedyny w swoim rodzaju, zarządzany w bardzo specyficzny sposób i odróżniający się na tle reszty bardzo znacząco, to Ci już umknęło, co? XD

To nie Papszun jest cudotwórcą ani Świerczewski genialnym właścicielem, tylko symbioza obu tych panów dała efekt w postaci potężnego
  • Odpowiedz
@PaNik: W sensie, że trafił do klubu, który miał wtedy właściciela, który mu zaufał, dał szansę i nie stracił cierpliwości. To wyjątek w polskim środowisku (ale w sumie nie tylko polskim). Do tego, grając w II lidze nie jesteś aż tak na świeczniku, żeby mejweni komentowali każdy Twój ruch i wpływali na opinię publiczną, że robisz dobrze lub źle - co powoduje presję, która to wpływa na efektywność i wyniki.
  • Odpowiedz
to powinno ostudzić zapędy nazywania go ideałem trenerskim.

@slawek887: nikt go chyba nigdy tak nie nazwał. Poza głosami w Twójej głowie.

Bardzo bezpieczne z Twojej strony, bo jak nie wyjdzie teraz Papszunowi coś więcej niż 4. miejsce w lidze to powiesz, a nie mówiłem, a jak jednak coś więcej to możesz powiedzieć, że to jeszcze nie czas żeby oceniać albo, że to większa zasługa Świerczewskiego niż Papszuna, bo zrobił lepsze
  • Odpowiedz
@slawek887: Zgadzam się, natomiast takiej regularności - awanse, a w ekstraklasie praktycznie od początku w czubie tabeli co sezon nie miał żaden trener od jakichś 15 lat lekko
  • Odpowiedz
@slawek887: Tylko Legia od czasów Wisły Cupiała ma rok w rok najwyższy budżet ogólny w lidze. Okej ostatni sezon nie robili transferów gotówkowych(jak się klubem zarządza to się później robi bezgotówkowe xd), ale budżet na płace i tak dużo wyższy niż reszta
  • Odpowiedz
@prismo: Bo to już nie jest tamten Raków, a ten Raków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dlatego ponownie - ja obstawiam, że aż tak dobrze nie będzie, żeby Raków wciągał ligę nosem. To nie znaczy, że nie zrobią w przyszłym sezonie mistrza albo wicemistrza (przy wyścigu ślimaków jak w tym roku), ale takiej dominacji jak w 2023 roku już nie wróżę.

Choć jakbym miał obstawiać pieniądze,
  • Odpowiedz
Trener Papszun miał ROK na naukę języka angielskiego w stopniu wystarczającym, by prowadzić zagraniczny klub

@Pshemeck: przecież Raków to praktycznie sami obcokrajowcy, taki zagraniczny klub tylko w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz