Wpis z mikrobloga

Witam mam pytanie jaką dystrybucje linucha zainstalować na początek?(dodam że domyślne środowisko graficzne ubuntu mnie nie powala, ale to pewnie da się łatwo zmienić).

No i jak stoi na chwile obecną uruchamianie programów windowsowskich, czyt wine i może coś innego?

Pisze to bo podobne poradniczki na ten temat są z reguły 2012 roku i mnie nie przekonały zbytnio.

Z góry dziękuje za odpowiedzi Xardin.

#linux
  • 9
@Xardin: Mint jest przyjaznym linuksem z wieloma "pomagaczami" automatyzującymi mniej lub bardziej skomplikowane rzeczy, które trzeba zrobić samemu na linuksach dla bardziej zaawansowanych. Debian jest polecany dla obytych z linuksem. Red Hat to firma i korporacyjna dystrybucja linuksa, dla zwykłych zjadaczy chleba jest Fedora Linux. Fedora jest również nastawiona na nowych użytkowników (choć robi to kiepsko) i od Minta różni ją to, że jest gorsza i ma inny system pakietów (czyli
@tockar: dzięki mniej więcej o to mi chodziło. Mógłbyś jeszcze powiedzieć jak wygląda uruchamianie windowsowych gier np? Bo z tego co wiem wciąż notuje się postępy