Aktywne Wpisy
wfyokyga +133
Okazało się, że dam radę przejść parę metrów bez kul. Coś się naprawiło, nie potrafię tego wytłumaczyć xD Oczywiście kuleje, inaczej nie da rady. No ale teraz mogę sobie coś przynieść, bo ręce wolne. W sumie zajebiste to było uczucie, taka wolność, duma i coś jeszcze, nie wiem. Nie będę odpowiadać na żadne pytania, piszę bo chciałem się pochwalić moim sukcesem hehexd Szkoda że w głowie dalej burdel, widocznie nie można mieć
PodniebnyMurzyn +139
W nocy sobie śpię śpię śpię
A w dzień sobie chodzę chodzę
A w dzień sobie chodzę chodzę
Tytuł:
Nekroskop
Autor:
Brian Lumley
Gatunek:
horror
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
ISBN:
8385276696
Tłumacz:
Tomasz Malec
Wydawnictwo:
Phantom Press
Liczba stron:
304
Kiedy byłem jeszcze młodym, mniej więcej trzynastoletnim szczylem, ta książka była jednym z pierwszych horrorów, które wpadły w moje ręce. Muszę przyznać, że w tamtych czasach zrobiła na mnie dobre wrażenie swoją zawartością, z biegiem czasu jednak wiele szczegółów uciekło, ze względu więc na dobre wspomnienia z nią związane postanowiłem ją odświeżyć. No i zdanie podtrzymuję, książka to w dalszym ciągu mocne 7/10.
Fabuła opowiada o nekroskopie i jego poznawaniu własnych mocy, za pomocą których ma on możliwość kontaktu z umarłymi. Równolegle z tym wątkiem zostaje zaprezentowany ten związany z drugim bohaterem książki, nekromantą, który to przemocą wyrywa sekrety z martwych ciał. W całej książce przebija się także wątek wampirzy będący ważnym elementem tej jak i kolejnych części sagi.
Pierwsza część to naprawdę dobra książka, nie jestem pewien, do czego mógłbym się tutaj przyczepić, w sumie może trochę do dialogów, bo momentami wiały sztucznością i były jakieś takie, nie wiem, słabe, a może po prostu za bardzo się czepiam. Wszyscy bohaterowie wpleceni w fabułę idealnie się w nią wpasowali, żadnych wkurzających postaci, które czytelnik miałby ochotę zlikwidować.
Zamiast treści jestem bardziej zdegustowany okładką, za młodu bowiem trafiłem na fajnie ilustrowane wydanie Phantom Press i przyznam, że to ona była jednym z powodów, że tak właściwie sięgnąłem po ową książkę. Wersja vis-a-vis jest już zdecydowanie gorsza. Poniżej wrzucam tą lepszą z 1991 roku.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #horrorbookmeter
Cykl Nekroskop daję radę, fajny pomysł na pochodzenie wampirów.
@Loskamilos1: @Loskamilos1 Zgadza się, potem jest coraz gorzej.