Wpis z mikrobloga

Panowie, czy są na sali elektrycy-pomiarowcy starej daty? Wpadł mi w ręce staruszek: miernik impedancji pętli zwarcia MPZ-1 i choć generalnie jest sprawny i działa, to coś mu szwankuje autokalibracja - przy pomiarze IPZ "zeruje się" na wskazaniu około pół działki miernika i ta wartość jest potem dodana do wyniku pomiaru. Wewnątrz kawał PRLowskiej elektroniki, na tyle zawiłej, że trochę nie chce mi się ślęczeć nad inżynierią wsteczną, może ktoś pamięta, jak tu się korygowało to zerowanie?

I uprzedzając: tak, wiem, że to jest stary, niezbyt dokładny złom. Ale współczesne mierniki tego typu to koszt od setek złotych za używańce w górę, a tego złoma kupiłem na starociach za 12zł. Do okresowego sprawdzania własnej instalacji całkowicie mi wystarczy.

#elektryka #elektronika
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P: Przy skali bez lustra pół działki to nie jest błąd, wystarczy krzywo spojrzeć ( ͡° ͜ʖ ͡°), nie ruszał bym, bo pewnie się skończy poważną naprawą.

A 12zł ładna cena, za tyle nawet chińczyka nie kupi.
  • Odpowiedz
  • 1
Przy skali bez lustra pół działki to nie jest błąd, wystarczy krzywo spojrzeć ( ͡° ͜ʖ ͡°),

@wypokowy_expert: no nie, tutaj jest to całkiem gruby błąd, przez pół działki mam na myśli wskazanie 0,5 na skali omomierza :) (zdjęcie z netu, mój w lepszym stanie), przy IPZ na poziomie 0,7-0,8 oma powoduje to, że z zakresu 0,1 już nie skorzystasz, tym samym dokładność pomiaru leci na
JarekP - > Przy skali bez lustra pół działki to nie jest błąd, wystarczy krzywo spojr...

źródło: image;s=750x1000

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jarek_P: eeee faktycznie, jak rezystancje izolacji z testem 2,5kV idzie kupić za 40$, rezystancje uziemienia też niewiele drożej, to IPZ od 90$ się zaczynają, a jeszcze nie wiadomo czy to to miernik czy generator liczb losowych, bo na ustawionym prądzie pomiarowym 300mA zawsze pokazuje 0, chyba że tą samą opinię pisał kolo co filmik na yt wrzucił.
  • Odpowiedz
  • 2
@JestemKaspi: jest, ale mi nie o takie zerowanie chodzi. MIernik pokazuje zero prawidłowo (np na wyłączonym urządzeniu albo przy pomiarze napięcia), chodzi o sam proces pomiaru IPZ, gdzie najpierw następuje autokalibracja.

, należy wyzerować miernik regulując re

zystor nastawny R29 przez otwór znajdujący się w dolnej obu-

dowie.

@JestemKaspi: no i b---a, wielkie dzięki!!!
  • Odpowiedz
  • 3
@JestemKaspi: i już wyregulowane, miernik działa jak złoto.

PS: idę drukować kartki do wyklejania na słupach: "Elektryka Pomiary Tanio!" (uprawnienia mam, nawet pieczątka się znajdzie) :)))
  • Odpowiedz
IPZ

@Jarek_P: to jak znajdziesz, to ja się dopisuję do poszukiwań, tylko tego mi jeszcze brakuje do eleganckiego pomiaru instalacji (w sensie takiego "przyszedł pan z miernikiem i sprawdził że jest dobrze" a nie, że sobie sam w swoiej instalacji pomierzyłem metodą techniczną - pętlę z zworką na końcach instalacji wtykniętą, i aku+multimetry dwa)

Znalazłem np taki Habotest HT5910 - https://www.aliexpress.com/item/1005006505694949.html - mam od nich (albo coś klonowatego) miernik izolacji
hrumque - >IPZ 

@Jarek_P: to jak znajdziesz, to ja się dopisuję do poszukiwań, tylko...
  • Odpowiedz
  • 0
Znalazłem np taki Habotest HT5910 -

@hrumque: fajny i z ceną od biedy akceptowalną. Tylko nie mogę się dopatrzeć, wg tytułu on ma też megaohmmeter, a według opisu nie widzę.

pomierzyłem metodą techniczną - pętlę z zworką na końcach instalacji wtykniętą, i aku+multimetry
  • Odpowiedz
@Jarek_P pytanie tylko, czy chińczyk nie oszukał.
Bo biorąc kilka przekaźników, zwykly pomiar rezystancji i procka, można zrobić prosto oszukany pomiar pętli:
1. sprawdzasz gdzie L a gdzie N, podpinasz omomierz do N i PE, bo L pod napięciem by go zniszczyło
2. mierzysz normalnie rezystancję pętli N i PE
3. optymistycznie zakładasz ze rezystancja N-L jest taka sama :) i fajrant.
  • Odpowiedz
  • 0
Bo biorąc kilka przekaźników, zwykly pomiar rezystancji i procka, można zrobić prosto oszukany pomiar pętli:

@hrumque: oj, nie wiem, czy taka realizacja była by prostsza, niż wspomniana metoda techniczna.

A to co ty proponujesz, to będzie pomiar nie tylko rezystancji układu, ale też rezystsncji źródła zasilania,

@hrumque: IPZ to jest pomiar całej pętli, sumy impedancji w niej zawartych, która decyduje o wypadkowym prądzie zwarciowym, a więc rezystancji źródła
  • Odpowiedz
@Jarek_P pewnie największym problemem jest to, "po co mierzymy". Jak tylko po to, by wpisać do protokołu, to można i kalkulatorem, bo i tak musi być odbiór. A jeśli na prawdę, by wiedzieć co i gdzie się dzieje w instalacji - to u siebie zrobiłem z 30 pomiarów różnych gałęzi instalacji, tym części obwodów starych części nowych itd, i rozjazd jest kilkukrotny (zreszta nic dziwnego, jak w jednym masz 5-10m 2.5,
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: IPZ mierzymy choć po jednym (najdalszym) gniazdku na każdym obwodzie albo po prostu na wszystkich. U siebie, jako że dom spory i gniazdek w cholerę, mierzyłem po najdalszym z każdego gniazdkowego obwodu i różnica min-max jest rzędu jednego oma. W miarę nowa instalacja, robiona porządnie :)
  • Odpowiedz
Znalazłem np taki Habotest HT5910

@hrumque: @Jarek_P to jest urządzenie losujące jeśli chodzi o IPZ przy małych wartościach : https://www.youtube.com/watch?v=LMnYUAl2Msk https://www.youtube.com/watch?v=JmzX8qm6w2U przy okolicach 5ohm działa już lepiej https://www.youtube.com/watch?v=4U2y9Ai2irI ale nadal przy nastawie prądu na 300mA blada d--a.

Tylko nie mogę się dopatrzeć, wg tytułu on ma też megaohmmeter,

@Jarek_P: bo nie ma, w ofercie są 2 urządzenia, te drugie to miernik uziemienia...
  • Odpowiedz
  • 1
przy okolicach 5ohm działa już lepiej

@wypokowy_expert: tylko, że miernik IPZ, który sensownie działa dopiero od kilku omów, to przy współczesnych instalacjach o kant d--y. Chyba, że ktoś się specjalizuje w modernizacjach i remontach poPRLowskich domów, to taki tańszy miernik może mu się przyda, ale wtedy zwykle pomiar IPZ i tak nie ma sensu, bo to, że instalacja jest do wymiany to w takim domu można zwykle bez pomiarów stwierdzić,
  • Odpowiedz
@hrumque: tanie mierniki uni-t produkuje, koło 2 kafli za IPZ rcd i chyba nawet rezystancję izolacji. Ponoć nawet wzorcowanie przechodzą

@Jarek_P sam remontowałem mieszkanie ale wiedziałem co brałem i po jakiej cenie. Hity to złącza w puszkach na haczyk bo się śrubek nie chciało dokręcać, czy dołożony obwód gniazd w łazience, gniazda umieszczone jakieś 1.5m nad wanną. W kuchni ślady po czymsy w rodzaju TT stalowy drut od gniazda
  • Odpowiedz