✨️ Obserwuj #mirkoanonim Zastanawiam się co dalej robić. Mam już 26 lat, dwa lata temu skończyłem studia na kierunku Grafika. Przez te lata studiów pracowałem w innej branży.. brakowało mi odwagi, a co chwila ktoś dołował, że w grafice nie ma pracy. Niedawno rzuciłem psychicznie wykanczajacą pracę i robię na nowo portfolio. Robiłem drobne zlecenia - loga, wizytówki i inne takie, ale szczerze mówiąc chciałbym być grafikiem 3d. W portfolio mam na dobrym poziomie rendery produktów, ale też i modele low poly - cały czas się doszkalam.
Czasem łapie mnie bezsens, że może po prostu łatwiej będzie poszukać zwykłej biurowej pracy... że nawet całkiem dobre portfolio nie da mi pracy bez doświadczenia w większej firmie.
Nie wiem też jak się mam porównywać z innymi juniorami - co oni potrafią itd.
Eh nie mam nikogo, kto mógłby doradzić, wesprzeć. Kto mógłby troszkę pomóc.
Wysyłam CV na stanowiska związane z grafiką od 2 dni.
@loczyn: a ja się Sory puki co nie boję :) Jak te wszystkie AI jakie dotychczas widziałem to działa na bardzo ogólnych promptach. A wiesz dobrze, że od zrobienia "czegoś" żeby pokazać na daily w v1 do zaadresowania wszystkich uwag, żeby to wyglądało tak jak vfx supe chce, jest bardzo daleka droga.
@mirko_anonim: aktualnie rynek jest popsuty, więc będąc juniorem możesz mieć ciężko. Musisz ogarnąć solidne portfolio i najlepiej jakieś skille, których nie ma przeciętny student. Spróbuj znaleźć jakieś ogłoszenia na mida/seniora i celuj, że mniej więcej to musisz ogarniać na juniora, żeby być lepszym niż inni
@Pan_Kielonek: to tak jak byś mówił kilkadziesiat lat temu że rysunek ołówkiem król bo nie oszukujmy sie, kto cos na daily v1 pokaze w tym 3d na szybko, jak ołówex supe lubi te delikatne pociągnięcia rysika.
Świat się zmienia, media się zmieniają. Po co komuś "zdefiniowane" wizualizacje podczas gdy może mieć mniej zdefiniowane, szybciej i taniej. Myślisz że klienci tego nie zrozumieją, że w danym medium jak generacja obrazów nie
@einz: przy każdym filmie przy którym pracowalem były shoty, które tylko w moim dziale były robione po kilka miesięcy i miałeś art directed każdy najmniejszy szczegół, mimo iż to wyglądało dobrze już po tygodniu pracy. Właśnie dlatego, że klient chciał perfekcyjnie a nie szybko. Szybko i tanio to można zrobić reklamę proszku do prania dla TV Podlasie czy filmik na yt.
Zastanawiam się co dalej robić. Mam już 26 lat, dwa lata temu skończyłem studia na kierunku Grafika. Przez te lata studiów pracowałem w innej branży.. brakowało mi odwagi, a co chwila ktoś dołował, że w grafice nie ma pracy.
Niedawno rzuciłem psychicznie wykanczajacą pracę i robię na nowo portfolio. Robiłem drobne zlecenia - loga, wizytówki i inne takie, ale szczerze mówiąc chciałbym być grafikiem 3d.
W portfolio mam na dobrym poziomie rendery produktów, ale też i modele low poly - cały czas się doszkalam.
Czasem łapie mnie bezsens, że może po prostu łatwiej będzie poszukać zwykłej biurowej pracy... że nawet całkiem dobre portfolio nie da mi pracy bez doświadczenia w większej firmie.
Nie wiem też jak się mam porównywać z innymi juniorami - co oni potrafią itd.
Eh nie mam nikogo, kto mógłby doradzić, wesprzeć. Kto mógłby troszkę pomóc.
Wysyłam CV na stanowiska związane z grafiką od 2 dni.
#grafika #grafikakomputerowa #grafika3d #3d
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Mam doświadczenie w e-commerce i teraz nie wiem czy w tym nie zostać, choć średnio satysfakcjonująca praca...
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
Świat się zmienia, media się zmieniają. Po co komuś "zdefiniowane" wizualizacje podczas gdy może mieć mniej zdefiniowane, szybciej i taniej. Myślisz że klienci tego nie zrozumieją, że w danym medium jak generacja obrazów nie