Wpis z mikrobloga

Programiści którzy po darmowych studiach zamiast pracować na rzecz Ojczyzny np. jako informatyk w urzędzie miasta za 3500 netto idą robić dla zachodniego kapitału powinni zostać zobowiązani do spłaty kosztów kształcenia, jest to obecnie 25k zł za każdy rok nauki.

Dosyć tuczenia darmozjadów!

#takaprawda #programowanie #informatyka #studbaza
  • 7
  • Odpowiedz
@biaukowe wiem że odpowiadam trollowi czy coś ale uwierz mi że wielu ludzi co pracuje w powiatowych miastach albo mniejszych dziurach to chciałoby tam pracować, nie masz czesto ciśnienia jak w normalnych daily czy taskach, jeszcze jak masz możliwość pracy zdalnej chociaż w takim małym mieście to już też na plus to działa, nagrody, trzynastki itp. jako że to samorząd to to otrzymujesz.

Więc tak, ludzie tam pracują i nie narzekają
  • Odpowiedz
@biaukowe: Dokładnie, ja w Polsce odpękałem rok pracy za każdy rok studiów, i dodatkowo jeszcze 2 lata, zanim wyemigrowałem czesać kasę. I dla żadnej firmy spoza krajów UE wtedy nie pracowałem, wyłącznie w ramach wspólnej ojczyzny, dla niemieckich, szwedzkich i fińskich przyjaciół, dla polskich nie było mi dane, ale pracę wykonywałem z orłem w sercu. Obywatelski obowiązek wypełniłem z nawiązką.
  • Odpowiedz
@biaukowe: Mieszkam i pracuję od kilkunastu lat w Szwajcarii, zaczynałem tam od stanowiska architekta, ale nawet jako klepacz, zarobiłbym godziwą kasę. Programiści 15k w tamtych czasach zarabiali brutto mniej, niż ja odkładałem. A mój komentarz, do którego się odnosisz, był kpiną z postulatu, żeby odrabiać studia w kraju. Ale Ty nic nie skumałeś, co mnie w ogóle nie dziwi XD
  • Odpowiedz