Aktywne Wpisy

michal-golkowski +686
Dzieeeń dobry, Wykop!
Kłania się Michał Gołkowski - pisarz science-fiction i fantastyki, tłumacz symultaniczny języków kilku, ostatnio lepiej znany jako "ten gość od tłumaczenia Trumpa".
Poza tym, że od kilkunastu lat zarzucam czytelników książkami (podobno 35+ książek, ktoś to kiedyś policzył), to ostatnio w ramach wypadku przy pracy zdarzyło mi się popełnić reportaż o dekonstrukcji ruskiej propagandy, w ramach prac nad którym pojechałem do walczącej Ukrainy, żeby tam porozmawiać z ruskimi jeńcami wojennymi, a
Kłania się Michał Gołkowski - pisarz science-fiction i fantastyki, tłumacz symultaniczny języków kilku, ostatnio lepiej znany jako "ten gość od tłumaczenia Trumpa".
Poza tym, że od kilkunastu lat zarzucam czytelników książkami (podobno 35+ książek, ktoś to kiedyś policzył), to ostatnio w ramach wypadku przy pracy zdarzyło mi się popełnić reportaż o dekonstrukcji ruskiej propagandy, w ramach prac nad którym pojechałem do walczącej Ukrainy, żeby tam porozmawiać z ruskimi jeńcami wojennymi, a
źródło: 079n
Pobierz
okoboji +52
400 tysięcy złotych za niekatywny kanał na youtube, który przez prawie rok wypuścił jeden film z animaacjami generowanymi AI a do tego ten film jest recenzją filmu.
Ludzie szanujcie swoje pieniądze ja wiem, że każdy wydaje na co chce ale ola boga bez przesady.
Jakby ten "twórca" jeszcze coś dowoził, dodawał, zarażał nauką jak 10 lat temu to ok ale on jedyne co zrobił pożytecznego ostatnio to zbierał na operację barku u
Ludzie szanujcie swoje pieniądze ja wiem, że każdy wydaje na co chce ale ola boga bez przesady.
Jakby ten "twórca" jeszcze coś dowoził, dodawał, zarażał nauką jak 10 lat temu to ok ale on jedyne co zrobił pożytecznego ostatnio to zbierał na operację barku u
źródło: Zrzut ekranu 2026-01-30 o 12.43.38
Pobierz

Misja na najbliższe miesiące - nauczyć się rusta. Ktoś poleca jakieś dobre (tanie) podręczniki?
https://doc.rust-lang.org/book/ albo w formie wideo https://youtube.com/playlist?list=PLai5B987bZ9CoVR-QEIN9foz4QCJ0H2Y8&si=D3-9Hj4I1N5Qa-hV
I na Boga pisać coś do czego ten język jest stworzony
A do czego jest stworzony?
Choćby do pisania narzędzi, które później wspomagają pracę.
Owszem można w nim napisać to samo co w Javie się klepie w większości korpo, ale jak chcesz się nauczyć języka to lepiej pisać coś do czego został stworzony.
Tak serio, Rust jest językiem ogólnego przeznaczenia o bardzo szerokim zakresie zastosowań. Sprawdza się zarówno tam gdzie sprawdza się Go, Java, C# ale też tam gdzie C, C++ czy nawet Python i JS.
Oczywiście że się sprawdza, co nie zmienia faktu że w zależności od typu oprogramowania pewne języki radzą sobie lepiej i są też lepiej do tego przystosowane.
Z resztą wystarczy spojrzeć czym są popularne projektu pisane w ruscie.
A co do pisania przeglądarki to pewnie, z drugiej strony pisząc do czego został stworzony bardziej patrzy się na konceptu i zasady języka :)
@kolekcjoner_szekli: no właśnie problem jest taki że pisze się w tym projekty praktycznie każdego typu. I znajdziesz całkiem sporo osób które twierdzą że w Rust nawet CRUDy pisze się lepiej niż w Javie, C# czy Go.
to pokrywa trochę więcej niż the rust book i niektóre tematy rozszerzają. Ludzie też chwalą sobie, że lepiej rozumieją po tym koncepty języka.