Aktywne Wpisy
mefju1 +881
Drodzy wykopowicze.
W dniu 29.07.2024 w godzinach wieczornych (około 22) w moim mieście Sierpc (09-200) doszło do MORDERSTWA. Człowiek chory psychicznie (~39 lat) zadźgał mojego wujka zadając mu ponad 20 ran kłutych nożem. Sprawca był leczony psychiatrycznie, przebywał w ośrodku zapobiegania zachowaniom dyssocjalnym w Gostyninie. Ostatnio po wyjściu ze szpitala zaatakował nawet swojego ojca nożem, który mimo namowy komendanta o złożeniu pozwu o ubezwłasnowolnienie nie złożył od razu. Stanowił on zagrożenie dla
W dniu 29.07.2024 w godzinach wieczornych (około 22) w moim mieście Sierpc (09-200) doszło do MORDERSTWA. Człowiek chory psychicznie (~39 lat) zadźgał mojego wujka zadając mu ponad 20 ran kłutych nożem. Sprawca był leczony psychiatrycznie, przebywał w ośrodku zapobiegania zachowaniom dyssocjalnym w Gostyninie. Ostatnio po wyjściu ze szpitala zaatakował nawet swojego ojca nożem, który mimo namowy komendanta o złożeniu pozwu o ubezwłasnowolnienie nie złożył od razu. Stanowił on zagrożenie dla
placebo_ +245
całą inbę o rzekome transkobiety mogę podsumować jednym obrazkiem. dla niektórych krótkie włosy to już równa się chłop XDD #paryz2024
Na zdjęciu kabel kupiony w Polsce, od dużego allegrowego sprzedawcy. Według opisu ze strony: do 16A, oczywiście trójżyłowy, wysokiej jakości i w ogóle.
Tymczasem w realu:
- brak żyły PE
- przewód z żyłami z CFe (magnes się przykleja)
- średnica żyły 0,58mm co daje pole przekroju żyły ~0,25mm2. Dla przewodu miedzianego dałoby to maksymalne obciążenie rzędu 4,5A, tu mamy żyłę żelazną, zatem bliższa prawdy jest połowa tej wartości.
Kable kosztowały śmieszne grosze, ale chyba będę kręcił inbę, bo to gówno jest zwyczajnie groźne dla zdrowia i mienia osób użytkujących, grozi zarówno porażeniem, jak i pożarem i w ogóle nie powinno być sprzedawane.
#elektronika #elektryka
@Slupper: wyjmując oba pozbawiasz się dostępu do wielu fajnych i bardzo pożytecznych skrótów klawiszowych, jakich ten klawisz daje. Wyjąłem prawy, bo mnie wkur..ł, ale lewy jest i używam go regularnie :)
@Slupper:
ale prosze bardzo :) Jest tego w cholerę, poniżej to, czego sam używam:
Win + D - zrzuca wszystkie otwarte okna do paska
Win + L - blokuje ekran. Bardzo przydatne w #pracbaza przy odchodzeniu
@k433: A prawo Ohma nie obowiązuje?
i urząd gówno zrobi. co najwyżej chińczyk założy tysiąc pierwsze konto.
Niefortunny skrót myślowy z mojej strony. Chciałem zwrócić uwagę na to, że w obwodach 12 V przekrój przewodu jest bardzo istotny, ze względu na relatywnie duże prądy robocze. Powinienem się odnieść do jakiejś konkretnej mocy, np. 60 W, co daje prąd 5 A @ 12 V vs. 0,26 A @ 230 V.
@konski: Obowiązuje. Wzór na moc też obowiązuje :) Jak masz oświetlenie led 20W, to przy zasilaniu 12V będzie tam płynął dużo większy prąd, niż przy 230V. Tak coś ze 20x większy.
@PotwornyKogut: ten nie jest. Normalna polska firemka sprzedająca mydło i powidło. 100% chińskie, to fakt, ale to jest polski reseller, a nie działający z Azji podwykonawca Aliexpress.
Tak myślałem, bo mało kto w ogóle zwraca uwagę na kaliber przy 12/24V. Z jednej strony oczywiste z drugiej widziałem kilka 'instalacji pod ledy' na przewodach typu UTP albo 2x0,nic 'a bo to tylko 12V' ;).