Wpis z mikrobloga

Niektórym Ukraina na dekiel wali i robią się bardziej Ukraińcami niż Polakami. Ten kuśwa zaczął usprawiedliwiać flagę banderowską.

#ukraina
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oydamoydam: Ciężko mi uwierzyć w tych polaków mieszkających i walczących na Ukrainie. Mają ukraińskie obywatelstwo, na nagrobku nazwisko Matush - pewnie od Matushenko. Ta ich polskość pewnie polega na tym, że jeden z dziadków albo pradziadków było z polski. Może są pojedyńcze osoby, ale mówienie o powszechnym zjawisku to chyba nadużycie
  • Odpowiedz
  • 1
Ciężko mi uwierzyć w tych polaków mieszkających i walczących na Ukrainie. Mają ukraińskie obywatelstwo, na nagrobku nazwisko Matush - pewnie od Matushenko. Ta ich polskość pewnie polega na tym, że jeden z dziadków albo pradziadków było z polski. Może są pojedyńcze osoby, ale mówienie o powszechnym zjawisku to chyba nadużycie

@bluzgajacy: Najwięcej Polaków jest na Żytomierszczyźnie. To dlatego Miedwiediew dołączył ją do swojej mapy. To tereny, ktore należały do I
oydamoydam - >Ciężko mi uwierzyć w tych polaków mieszkających i walczących na Ukraini...

źródło: x

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
dr. Marek Kozubel wyjaśnia, ale nie usprawiedliwia

@Grooveer: To jest cytat z Wypartowicza:

Jak rozmawiam z Ukraińcami odnoszą się do Polaków z szacunkiem i nie łączą czarno czerwonej flagi z tym, co jest tragedia naszego narodu - Rzezią Wołyńską. Flaga w kolorze czerwonym i czarnym uznawana jest jako flaga czasu wojny.

Poza tym w komentarzach potępia Polaków, którym ta flaga przeszkadza.
  • Odpowiedz
  • 2
@Grooveer:

Wcześniej słyszałem tłumaczenia, że Ukraińcy tą flagą trolują Rosjan, że ta flaga kojarzy się na Ukrainie tylko z walk z Rosjanami. Teraz tłumaczą, ze to odwieczne ukraińskie barwy czasów wojny. Nosz kuśwa.

Ja tam nie widziałem obraźliwych treści w tych komentarzach pod twitem wobec dzieciaków tylko wobec flagi. To, ze Ukraińcy nas nie szanują jestem nawet w stanie zrozumieć, ale to że my nie szanujemy się sami to nie,
  • Odpowiedz
@oydamoydam: ale masz ból ;)
Każdy normalny kto był na Ukrainie chociaż raz wie że dla Ukraińców flaga i upa nie kojarzą się z mordowaniem Polaków a kacapów.
To co zresztą słusznie zauważa dr Kozubel kolory te stały się popularne po wojnie. Nikt z tymi flagami na sztandarach nie atakował Polaków ;)
Kiedyś każdy by przeszedł koło tej glagi obojętnie ale po 2012 każdy jest ekspertem w temacie Wołynia ;€
  • Odpowiedz
  • 1
Każdy normalny kto był na Ukrainie chociaż raz wie że dla Ukraińców flaga i upa nie kojarzą się z mordowaniem Polaków a kacapów.

To co zresztą słusznie zauważa dr Kozubel kolory te stały się popularne po wojnie. Nikt z tymi flagami na sztandarach nie atakował Polaków ;)

Kiedyś każdy by przeszedł koło tej glagi obojętnie ale po 2012 każdy jest ekspertem w temacie Wołynia ;€

@wladdan
oydamoydam - >Każdy normalny kto był na Ukrainie chociaż raz wie że dla Ukraińców fla...

źródło: 5a9c51f5ce463_o_large

Pobierz
  • Odpowiedz
@oydamoydam: czyli co? Wojna się już skończyła, że mają mieć tych bohaterów?

Nie trzeba być geniuszem by przeczytać ten napis: „Miasto Lwów nie dla polskich panów”
Nie zgadzasz się z tym?
Uważasz, że powinniśmy zaatakować Ukrainę i odebrać im Lwów?
Bo nie rozumiem? To była zreszta odpowiedź na akcję polskich debili biorących udział w akcji „Lwów jest Polski” były nawet t- shirty z tym napisem. Nie trzeba być geniuszem by zgadnąć kto za tym
wladdan - @oydamoydam: czyli co? Wojna się już skończyła, że mają mieć tych bohaterów...

źródło: IMG_9803

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@wladdan: Porównujesz jakieś polskie hui wie co do silnego ruchu neobanderowskiego na Ukrainie?

Polskie ONR to sa chłopcy w krótkich spodenkach. A nawet ten przedwojenny ONR to działał całe 3 miesiące po czym został zdelegalizowany i wsadzony do Berezy. W czasie okupacji jego przywódcy siedzieli w Auschwitz i z antysemitów zamienili się w pomagajcych Żydom.

Tymczasem na Ukrainie ruch neobanderowski ma swoje ostrzelane siły zbrojne, a Bandera i OUN mają
  • Odpowiedz