Aktywne Wpisy

lubie-sernik +286
Strasznie sie połamałem... Jestem na silnych lekach, na początku dawali mi nawet fentanyl. Czekam na operacje która będzie nie wiadomo kiedy.
Trzymajcie kciuki. Kc
Trzymajcie kciuki. Kc

Moseva +36
Skopiuj link
Skopiuj link

Wykop.pl
źródło: mooold
PobierzWentylacja grawitacyjna sprawna.
Dom poniemiecki docieplony, bez rosy na oknach, w sumie 7 lat od generalnego remontu.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Skomplikowana sprawa. Stare budownictwo jest jakie jest. Kiedyś nieszczelności okna powodowały to, że co prawda było chłodniej i wiatr hulał po chałupie, ale za to wilgoć się nie gromadziła.
Jeżeli chcesz mieć sprawę załatwioną rzeczowo i na lata, to hydroizolacja fundamentów, prawdopodobnie zrywanie podłóg i izolowanie od podłoża, jakiś chudziak wyrównujący, styropiany, docieplenie, do tego osuszacz powietrza i odpowiednia wentylacja. Wszystko zależy od samego domu, ale te wykwity nie wyglądają zbyt kolorowo.
Remont generalny i to z podkopywaniem fundamentów też wchodzi w
źródło: temp_file2204372838007384359
Pobierzźródło: i-pufas-spray-plesniobojczy-500ml
PobierzSprawdzić podłogę, co jest pod spodem, jeżeli stara zagrzybiała płyta wiórowa -> w-----ć wstawić nowe. Dodatkowo w starym budownictwie spotykałem piach zmieszany z wapnem, czasami wapno, trociny i piach (hasiok) jako wypełniacz/izolacja -> styrodur, wylewka, wylewka samopoziomująca. Jeżeli to ściana zewnętrzna może ciągnąć wilgoć z zewnątrz, dobrze by było zaizolować fundamenty i dać folie kubełkową. Sprawdź czy nie ma tam gdzieś instalacji wodnej i czy nie przecieka. Kiedyś miałem przypadek gdzie instalacja CO przeciekała w ścianie bo ktoś przewiercił rurkę ¯\(ツ)/¯
edit aaa czyli taka trochę