Wpis z mikrobloga

Zapewne znacie historię złotych dysków z Voyager Golden Record. I naszła mnie taka rozkmina. Rząd jednego kraju zadecydował, że zdradzi potencjalnym obcym cywilizacjom naszą lokalizację, DNA i masę innych szczegółów. Wg mnie to bardzo naiwne podejście, w którym zakłada się, że obce cywilizacje to pacyfiści ekscytujący się kwiatkami i motylkami a nie np zaawansowana technologicznie potęga, która jest zainteresowana podbojami (jak ludzkość w prawie całej swojej historii!) z różnych powodów - przeludnienia, braku surowców, ich wygasającej gwiazdy lub po prostu dla sportu - a ludzie dla nich będą jak dziki (czy też rowery, ciągniki, piesi itd) dla myśliwych.
Uważam, że osoby odpowiedzialne za wysłanie tych informacji w przestrzeń kosmiczną zasłużyli na solidną lepę z ucha.

#kosmos #rozkminy #ufo #nasa
rajet - Zapewne znacie historię złotych dysków z Voyager Golden Record. I naszła mnie...

źródło: Pioneer_plaque.svg

Pobierz
  • 23
@rajet: Typie to jest galaktyka a nie Mapy Google gdzie zaznaczasz pinezką swoje położenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ta sondą co ją wysłali w przestrzeń to prędzej poleci do czarnej dziury w centrum galaktyki i zostanie pożarta niż natrafi na jakąś cywilizację ( ͡° ͜ʖ ͡°)
która jest zainteresowana podbojami (jak ludzkość w prawie całej swojej historii!)

@rajet: Możesz mi przypomnieć którym stanem USA jest Polska? 138? Bo chyba w 1945 roku każdy po dostaniu ultimatum "jesteście podbici przez USA albo atomówka" się do nich przyłączył albo wyparował z mapy, bo ludzkość jest zainteresowana podbojami w prawie całej swojej historii.
Zapewne znacie historię złotych dysków z Voyager Golden Record. I naszła mnie taka rozkmina. Rząd jednego kraju zadecydował, że zdradzi potencjalnym obcym cywilizacjom naszą lokalizację, DNA i masę innych szczegółów. Wg mnie to bardzo naiwne podejście, w którym zakłada się, że obce cywilizacje to pacyfiści ekscytujący się kwiatkami i motylkami a nie np zaawansowana technologicznie potęga, która jest zainteresowana podbojami (jak ludzkość w prawie całej swojej historii!) z różnych powodów - przeludnienia,