Wpis z mikrobloga

Są jakieś rośliny które można z powodzeniem uprawiać w Polsce a mają stosunkowo dużo białka i chętnie jedzą je ludzie?
Tak kombinuje że coraz więcej ludzi skłania się ku dietach #weganizm #wegetarianizm a produkty roślinne o dużej zawartości białka są tam chyba bardzo pożądane.
Stąd wnioskuję że taka produkcja w #rolnictwo potencjalnie mogłaby chyba być przyszłościowym kierunkiem.

Ma ktoś pomysł takich roślin nadających się do produkcji w Polsce? Temat rentowności produkcji itd na razie mnie nie interesuje, chciałbym tylko znać potencjalne uprawy jakie przychodzą wam do głowy a reszte sam już sobie obadam.
  • 7
@ZielonaOdnowa: Konopie ( ͡º ͜ʖ͡º) w sensie nasiona konopi mają sporo białka o całkiem niezłym aminogramie. Może same nasiona nie są zbyt chętnie jedzone, ale na białko w proszku raczej jest popyt. No i strączki typu groszek, groch, fasola.
Z nie-roślin (bakterie ale też zielone ^^') to spirulina i chlorella mają dużo białka, pewnie cenowo nie przebiłbyś się w konkurencji z chińskim surowcem, ale jakbyś miał