Wpis z mikrobloga

Jak dotąd ładowałem trymer Enchen ładowarką chyba 15W(USB A) i oryginalnym kablem od Samsunga ale wymieniłem telefon. Nie miał dołączonej ładowarki a jedynie kabel USB C - USB C którym ładuje telefon z laptopa. Problem w tym, że teraz on nie ładuje tego trymera. Podobnie nie ładuje też ładowarka laptopa 65W USB C. Można coś na to poradzić czy pozostaje dokupić ładowarkę popełniając zbrodnię ekologiczną.

#elektronika #telefony #diy #majsterkowanie
#pytanie
  • 4
@ruffio:

Podładowałem powerbankiem na ok 70proc. Tak aby diody po podlaczeniu nadal migaly sygnalizujac ladowanie. Po podłączeniu do laptopa / ładowarki 65W nadal nic - nie zaświeciły się diody.

Gniazdo jest ok bo normalnie ładuje powerbankiem i kablem usb a - usb c.
@cotozazycie powinieneś móc naładować czymokolwiek, ale usb c - usb c nie działa w kazdym przypadku. Z reguły tym przewodem lata PD i np. moj powerbank naładuje aie i telefon przez PD, ale telefon nie naładuje się na takim kablu z tą ładowarką. Najlepszym rozwiązaniem jest starsza ładowarka i przewód usb a - usb c, a jak nie robi Tb różnicy to podłączaj pod power bank
@ruffio:

Nie mam innych urządzeń na usbc aby jeszcze sprawdzić. Jedynie telefon, Laptop, powerbank i ten Trymer. Wszystko dziala ładowane tak z laptopa jak i z ładowarki 65W oprócz trymera. Można ladowac powerbankiem choć trzymam go w sumie ciągle podłączonego do zapalniczki w samochodzie aby w razie potrzeby był w gotowości i trzeba przenosić do domu. Musze jednak kupic jakąś ładowarkę na usba.

Zawsze myślałem że usbc jest w pełni kompatybilne