Wpis z mikrobloga

#rolnictwo #protest
czytam w internetach, ze rolnik to cham i prostak, bo ma traktory za miliony i ma czelność blokować drogi walcząc o swoje. a ludzie biedni bo spóźnia się do kołchozów. Otóż nie wszyscy maja traktory za miliony jak coś, ale do brzegu:
Jesli zazdrościcie rolnikom majątku to może tez czas wyjść na ulice? Ludzie po studiach mieszkają w miastach z kredytami do końca życia i z pensja, ze życie jest od 1 do 1. Ale pewnie wstyd byłoby wyjść, bo okazałoby się, ze życie, które widać na Instagramie może byc nie do końca zgodne z prawda, a to byłby dla was większy cios niż walka o godniejsze życie. Bo co znajomi pomyślą?
  • 43
Co do stolicy no tak to juz niestety jest - i to na calym swiecie a nie ze polska jest jakims ewenementem. Zazwyczaj w stolicy jest siedziba rzadu. Taki urok.

@gorzki99: ale na całym świecie, teraz mówimy tu o UE blokują drogi xd

Co drugi mieszkaniec wsi glosowal na pis.

@gorzki99: a może 1/3 mieszkańców wsi jest rolnikami ¯\(ツ)/¯

wali drogi? I dlatego mieli takie poparcie spoleczne. Bo nie przeszkadzali
@siodemkaxx: Pszenica byla tylko przykladem.

Bardziej chodzilo mi o to jak to wyglada. Ze np z ha zbierasz cos co sprzedajesz powiedzmy za 500pln. Ubezpieczenie kosztuje powiedzmy 200pln. I daja zwrotu 400

A moze sprzedajesz za 1000 a ubezpieczenie kosztuje 100 i daja zwrotu 1000.

A mzoe sprzedajesz za 300 a ubezpieczenie kosztuje 500 i daja zwrotu 100 (bez sensu :DDD)
@gorzki99: no właśnie ciężko to określić, jest jeszcze kwestia całego #!$%@? systemu szacowania, obcinania wkładów własnych, kosztów nieponiesionych itd. zależy na kogo trafisz, jeden wyceni ci tak, że wyjdziesz na tym dobrze, bo straty nie będą aż tak duże i jeszcze gdzieś sprzedaż, a drugi zjeb przyjedzie, wyceni ci gówno plus obetnie za wszystko, jak masz szkode prawie 100% i masz wyjście iść do sądu na 2 lata, albo przyklepać... na
@siodemkaxx: No to dzieki za wyjasnienie. Czyli nie ma tak jak w normalnych ubezpieczeniach ze wiesz ile placisz i wiesz ile dostaniesz. Bez sensu. Moe to powinien by jeden z postulatow? Zeby to zmienic? Uznaniowosc to patologia.
@gorzki99: no jest to patologia, projekt zmian powstał z 9 lat temu i nikt nie chce tego ruszyć, bo łatwiej jest przelewać kilkaset baniek do państwowego PZU pod przykrywką "dotowania rolnictwa" xD
@gorzki99: bo jak się ludziom wytłumaczy jaka jest patologia prawna w tej branży to część się dziwi, że się komuś chce to robić, a reszta powie "#!$%@? tam krus płacisz to nie narzekaj" xd
bo jak się ludziom wytłumaczy jaka jest patologia prawna w tej branży to część się dziwi, że się komuś chce to robić,

@siodemkaxx: A Ty myslisz ze tylko w tej? I ja jestem w tej czesci co sie dziwi.

Po januszach sie jedzie ze "cale zycie doplacaja do interesu". Jakbym mial doplacac to bym tym pierdutnal. Gdzie problem?

Anegdota:

Pytam kiedys taksowkarza (czesto jezdze bo u mnie w miescie taksowki sa
Wiec albo rolnictwo sie oplaca albo nie. Jak nie to trza zmienic branze. NIe wierze ze ktos latami doklada do interesu bo lubi.

@gorzki99: no właśnie chodzi o to, że bardzo dużo ludzi rezygnuje, a większość tych gospodarstw rozwiniętych na wysokim poziomie nie ma następców bo młodzi maja w dupie dymanie za darmo i idą do miasta na etat i to bedzie najwiekszy problem za 10-15 lat
no właśnie chodzi o to, że bardzo dużo ludzi rezygnuje,

@siodemkaxx: To juz omawialismy. A ci co protestuja to dokladaja do interesu? Czy moze po prostu mniej zarobia ale dalej beda na +. Nie wierze ze beda na -. A nawet jakby byli... to zawsze moga zrobic to co "wiekszosc ludzi" a nie fkurfiac zwyklych jasiow.
@gorzki99: część na 0, ale ci co nie sprzedali zboża i dalej mają pełne magazyny to będą w #!$%@? na -, więc kwestia jest taka, albo masz jeszcze jakieś oszczędności i je wywalasz do reszty, albo bierzesz kredyt, żeby mieć za co ruszyć w nowym sezonie i spłacić raty poprzedniego kredytu
ale ci co nie sprzedali zboża i dalej mają pełne magazyny to będą w #!$%@? na -

@siodemkaxx: OK a nie sprzedali bo? Bo minister tak powiedzial zeby nie sprzedawac? Minister tego rzadu ktory sami wybrali? (to dalej o to samo chodzi?)

Powiem Ci dlaczego nie sprzedali:
Bo jakby sprzedali od razu to mieliby zysk X. A chcieli przycebulic i liczyli na zysk 2X. A to ze wszyscy inni mieliby drozszy
@gorzki99: bo nie ma takich możliwości sprzedania kilku, czy kilkunastu milionów ton w 2-3 miesiące, to nierealne jest ani do transportu, ani na pasze, ani na wagony ani na nic, dlatego ludzie mają magazyny, biny itd. żeby sprzedawać systematycznie, ale wszystko stoi bo jedzie z ukrainy i oni wykorzystywali transport i porty xD

wszyscy inni mieliby drozszy chleb/ A to niedobra o tym wspominac. Jak to bylo? Fred chcial wyruchac a
@siodemkaxx: Ale czekaj. Ja pytalem dlaczego nie sprzedali od razu tylko trzymali. Z tego co wiem to powody byly 2:
1-bo minister powiedzial ze bedzie drozec wiec nie spzedawac teraz
2-bo chcieli sprzedac drozej wiec nie sprzedali od razu.

Gdzies sie myle?
to było w 2022 jak minister kazał trzymać xd

@siodemkaxx: OK czyli chodzi o nowa sprawe. Tylko ze nowego zboza nie da sie skladowac bo w skladach lezy stare. Czy te stare juz sprzedane? (i po jakiej cenie)

2 - dlaczego nie bylo mozliwosci sprzedac? Bo magazyny pelne? A dlaczego pelne?
@gorzki99: na jesieni w magazynach w 2023 roku było i nasze stare i ukraińskie zboże, więc trzeba było najpierw wysyłać to stare cały czas, potem dalej jechało ukrainskie, więc magazyny praktycznie są ciągle #!$%@?, a i porty i transport kolejowy i samochodowy ma pewne ograniczenia ilościowe i tego nie przeskoczysz
@siodemkaxx: Miras myslalem ze pomimo tego ze sie nie zgadzamy to jednak szanujemy. Zawiodles mnie.

i ukraińskie zboże

Gdzie nie googlam to mi wychodzi ze tego ukrainskiego to byly tam procenty

ja rozumiem ze wam to nie w smak ale skala raczej nie powala.

Raport NIK (czyli raczej nie liza dupy pisowi):

"NIK zaznacza, że w czerwcu tego roku zapasy zbóż w naszych magazynach wynosiły 10 mln t, podczas gdy jesteśmy
Gdzie nie googlam to mi wychodzi ze tego ukrainskiego to byly tam procenty

@gorzki99: 4mln ton to nie są %, nie wiem czy NIk podaje stan magazynów skupowych, przetwórców, czy też szacuje magazyny rolników, ja ci mówie jakie są realia, ja mieszkam na wschodzie polski, tu od 2 lat jest problem ze zbytem, bo ukraińskie jak jedzie to najpierw tu rozładowują xD, a no i jak już do tego raportu to
skoro za chwile w 2 miesiące musisz gdzieś znowu zmagazynować 30mln ton

@siodemkaxx: Albo sprzedac. Albo czesc zmagaynowac a czesc sprzedac. No ale jak nie chcesz sprzedac bo liczysz na wieksza kase za kilka miesiecy... i wszyscy tak licza... to nie ma gdzie magazynowac.

I skad wziales 4mln? Pisali o 2.

NIK raczej chcial sie #!$%@? (sorki za wyrazenie) do rzadu. Wiec podawal raczej te stany ktore zajmowalo zboze z ukrainy.