Aktywne Wpisy
Odwiertnik +161
Hirosy trójeczka jedzonko wódeczka, czego chcieć więcej
FedoraTyrone +20
W realnej pracy chyba tylko junior i początkujący mid podnieca się "clean code" i podobnymi rzeczami. Doświadczony programista wie, że tak naprawdę najważniejsza jest wiedza domenowa. Im bardziej ktoś to rozumie tym bliżej mu do seniora i bycia kimś więcej niż tylko klepaczem.
#programowanie #programista15k #pracbaza
#programowanie #programista15k #pracbaza
Krojenie plasterków kiełbasy, salami lub innej wędliny jest dość częstą praktyką. Ma ona na celu ukrojenie zwyczajnie większych plastrów. Jak to możliwe i jak wielkie mogą być plastry? Z pomocą przychodzi twierdzenie Pitagorasa.
To jedno z kuchennych zastosowań matematyki.
Poniższy rysunek przedstawia model kiełbasy, krojonej pod kątem. Jeżeli kiełbasa może być uznana jako walec o średnicy podstawy d, to jeżeli będziemy naszą kiełbasę kroić pod kątem prostym, plasterki będą kołami o średnicy d.
(stara technika w ZSW z przed lat)
@dzieju41: Zacznij. Jesli owimy o krojeniu na plasterki zeby podpiec nanpatelni z cebuka to calkiem dobry patent.
@mleko23: no to kurde raczej oczywiste xD
Ty mi lepiej synek powiedz, skoro już zrobiłeś taki wpis- jaka jest zależność kąta krojenia do powierzchni
@acidd: Az sie za to wezme :)
Przyjmujac ze kiolbasa jest idealnie okragla to ma promien r (jak kroimy pod katem 0) czyli mamy pi x r^2
Krojac pod katem robimy z plasterkow elipse. Jedna polos bedzie niezmienna a druga bedzie sie wydluzac.
Pole elipsy to pi x a x b (gdzie przy kacie 0 a=b wiec a^2).
Wiec wszystko zalezy od b. Czesc
@maniok: aaa obrazek sie nie wkleil
@maniok: Alez prosze. Dziekuje za zwrocenie uwagi. Moj blad. A za daltoniste sie nie obrazam. Mam problemy ze wzrokiem ale one wynikaja jak to pani doktor stwierdzila "z pesela" :P Z rozroznianiem kolorow problemu nie mam :P