Firma sONY to Gowno nie kupujcie tego chłamu to nie te SONY co było 20/30 lat temu. Telefony to szmelc przegrzewają się i nie działają, telewizory to jeszcze większy szmelc z mulistymi aplikacjami z których się prawie nie korzysta bo to jest dramat i z #!$%@? wejściami na zasilanie które po 9 miesiącach padają. NIGDY WIĘCEJ GOWNA sony !!! #sony #kupujzwykopem #polska #telewizory #telefony
@DerMitteleuropaer 10 letni high end to obecnie poziom lowendu za max 1500 zł :D I to stawiam że za 1500 zł można obecnie ogarnąć coś kilka klas lepszego.
To samo jest obecnie z rynkiem monitorów, 5 letni topowy monitor jest na poziomie low endu i nie raz sam producent wydaje następcę danego monitora o połowę taniej. Polecam kanał https://youtube.com/@Stilgarius?si=zo3eVtRfmZn2_yVW gdzie takie rzeczy często są w odpowiedni sposób omawiane.
@SmugglerFan to pa na to https://youtu.be/4yS7ueH7gok?si=8Fv19uitoq_oBpU5 Sami producenci sprzedają nowe wersje danych monitorów dużo taniej niż można kupić uzywane, monitor który 5 lat temu kosztował 2000 zł ludzie próbują sprzedać za 1500 zł, a producent daje nową wersję tego monitora za 1300 zł, a odpowiednik jakościowy tego 5 letniego w innej serii sprzedaje za 700 zł.
Rynek tv i monitorów w ostatnich latach zapierdzielał jak nic innego w elektronice.
@open_or_die cala magia w cenie starych plazm i referencyjnych kolorach. Jak się ma ograniczony budżet i miejsce oglądania nie jest przesadnie jasne to jest lepszym wyborem niż tani sharp czy inny syf (mówię oczywiście o przypadku jak jesteś kinomanem i cenisz sobie obraz i kolory a nie bajery)
@slackware707 widzę że plazmy latają w okolicach 1000 zł, za 1500-1700 zł masz współczesny telewizor który też będzie całkiem dobry po kalibracji według poradników z np. rtings.
Przy okazji będzie go można używać w jasnym pomieszczeniu, będzie brał 10x mniej prądu i obsluzy współczesne standardy.
Sami producenci sprzedają nowe wersje danych monitorów dużo taniej niż można kupić uzywane, monitor który 5 lat temu kosztował 2000 zł ludzie próbują sprzedać za 1500 zł, a producent daje nową wersję tego monitora za 1300 zł, a odpowiednik jakościowy tego 5 letniego w innej serii sprzedaje za 700 zł.
Rynek tv i monitorów w ostatnich latach zapierdzielał jak nic innego w elektronice.
@SmugglerFan no i takich klientów jak ty oczekuje każdy producent, zamiast sprawdzić co się kupuje to popatrzył tylko na rozdzielczość xD
@open_or_die: poswiecilem jakies kilkadziesiat godzin na research, typie.
300 zł drożej miałeś oledowego oddysey g8.
oled odpada, bo to syf. ten monitor ma nizsza rozdzielczosc od mojego i do tego jest ultrawide. do tego jeszcze jest drozszy, i nie o 300 zł a wiecej. co mi za gowno
@SmugglerFan bo mi się coś zbugowało i wyświetliło mi że dałem 7 komentarzy więc usunąłem wszystkie.
Jeśli po kilkudziesięciu godzinach riserczu jesteś w stanie stwierdzić że lg ma tylko wyższą rozdzielczość to był uj nie risercz. A to że masz 4x szybsza matrycę to już nie istotne? A to że teraz kupisz odpowiednik tego predatora za miej niż 1500 zł to też nie istotne? Właśnie ten postęp polega na tym że
@open_or_die: malo to widac. juz bardziej zauwazam ze sie dluzej wybudza z uspienia, a na starym kompie to w ogole wybudzanie tak sie bugowalo ze nie zgaszalem monitora w ogole xd chodzil 24/7. a tamten predator wybudzal sie od razu. jak robilem research to prawie kazdy monitor mial jakies wady. rodzaje wyswietlaczy tak samo: oledy dalej syf, miniledy dalej syf, microledow nie ma, nanoips i inne twory tego typu powoduja
@SmugglerFan oledy już dawno nie są syfem i masz sporo testów czasowych np z wyświetlaniem statycznych elementów. Po za tym w telefonach oledy to standard, kiedy ostatnio ostatnio widziałeś wypalone ikony na taki wyświetlaczu? IPS z tej całej bandy monitorów ma chyba najwięcej wad, smuży przy wysokim odświeżaniu, czerń też w porwaniu do VA leży, kąty widzenia także. IPS z zalet to ma chyba tylko czas reakcji.
@open_or_die: to w koncu IPS smuzy czy ma dobry czas reakcji? bo cos sobie zaprzeczyles
mialem kiedys wypalony ekran w telefonie. ja uzywam duzo monitora wiec mi by sie szybko wypalil oled widzialem komentarze i testy gdzie wychodzi na to ze po kilku miesiacach juz mozna miec wypalenie i nie chce odpalac jakichs naprawiaczy ekranu czy zmieniac swoje przyzwyczajenia (niektorzy proponuja np. ukrywanie paska zadan w windowsie zeby sie nie
@SmugglerFan IPS smuży przy wysokim odświeżaniu i często podają to jako jedną z wad ipsów zaraz obok szarej czerni. A dobrze o tym wiem nawet z własnego doświadczenia bo miałem mi 10t z ipsem 144hz i na tym ustawieniu czcionki się rozmazywały.
NIGDY WIĘCEJ GOWNA sony !!!
#sony #kupujzwykopem #polska #telewizory #telefony
źródło: 20240206_074820
PobierzI to stawiam że za 1500 zł można obecnie ogarnąć coś kilka klas lepszego.
To samo jest obecnie z rynkiem monitorów, 5 letni topowy monitor jest na poziomie low endu i nie raz sam producent wydaje następcę danego monitora o połowę taniej. Polecam kanał https://youtube.com/@Stilgarius?si=zo3eVtRfmZn2_yVW gdzie takie rzeczy często są w odpowiedni sposób omawiane.
Sam mam topowego
@open_or_die: xddd
Bo co, bo ma 4k? A nowsze to ile k mają, 16k?
https://youtu.be/4yS7ueH7gok?si=8Fv19uitoq_oBpU5
Sami producenci sprzedają nowe wersje danych monitorów dużo taniej niż można kupić uzywane, monitor który 5 lat temu kosztował 2000 zł ludzie próbują sprzedać za 1500 zł, a producent daje nową wersję tego monitora za 1300 zł, a odpowiednik jakościowy tego 5 letniego w innej serii sprzedaje za 700 zł.
Przy okazji będzie go można używać w jasnym pomieszczeniu, będzie brał 10x mniej prądu i obsluzy współczesne standardy.
@open_or_die
Komentarz usunięty przez autora
@open_or_die: poswiecilem jakies kilkadziesiat godzin na research, typie.
oled odpada, bo to syf. ten monitor ma nizsza rozdzielczosc od mojego i do tego jest ultrawide. do tego jeszcze jest drozszy, i nie o 300 zł a wiecej. co mi za gowno
Jeśli po kilkudziesięciu godzinach riserczu jesteś w stanie stwierdzić że lg ma tylko wyższą rozdzielczość to był uj nie risercz. A to że masz 4x szybsza matrycę to już nie istotne? A to że teraz kupisz odpowiednik tego predatora za miej niż 1500 zł to też nie istotne? Właśnie ten postęp polega na tym że
jak robilem research to prawie kazdy monitor mial jakies wady.
rodzaje wyswietlaczy tak samo:
oledy dalej syf, miniledy dalej syf, microledow nie ma, nanoips i inne twory tego typu powoduja
IPS z tej całej bandy monitorów ma chyba najwięcej wad, smuży przy wysokim odświeżaniu, czerń też w porwaniu do VA leży, kąty widzenia także. IPS z zalet to ma chyba tylko czas reakcji.
mialem kiedys wypalony ekran w telefonie.
ja uzywam duzo monitora wiec mi by sie szybko wypalil oled
widzialem komentarze i testy gdzie wychodzi na to ze po kilku miesiacach juz mozna miec wypalenie
i nie chce odpalac jakichs naprawiaczy ekranu czy zmieniac swoje przyzwyczajenia (niektorzy proponuja np. ukrywanie paska zadan w windowsie zeby sie nie
A dobrze o tym wiem nawet z własnego doświadczenia bo miałem mi 10t z ipsem 144hz i na tym ustawieniu czcionki się rozmazywały.