Wpis z mikrobloga

Jak poradzić sobie z Decadence? Nabić jak najszybciej czy odwlekać w czasie? Aktualnie idzie mi całkiem całkiem, mam prawie całą północną Afrykę (poza Maroko) i praktycznie całą Arabię + ten cypelek z Afryki. 5 Eyaletow, idee inf, quality, adm, władcy minimum 5/4/5, każda technologia do przodu, czysty zarobek około 100 golda na miesiąc i armię z flotą na force limit i praktycznie 100% crownlands. Szkoda mi tego podejścia bo jest rok 1550, a ja się mogę wbić w każdego i wiem, że to wygram. Ostatnio miałem podobną rozgrywkę i praktycznie upadłem przez te Decadence bo wbiłem się w mughala akurat jak mi ten Decadence zaczął zasuwać, po paru latach się okazało, że nie mam czego szukać w tej wojnie. Jest jakiś poradnik co z tym robić? Ewentualnie jakaś opcja, żeby to "ominąć"? #eu4
  • 4
  • Odpowiedz
@pozpozi:

Żeby móc szybko obniżyć autonomię w dużej liczbie prowincji, to najlepiej jest ją pierwsze hurtowo zwiększyć, a to najłatwiej zrobić akceptując żądania particularists rebels. Jak masz stabilny kraj, to możesz ich odpalić zabierając ziemię, gdy burgherzy mają mniej niż lojalności. Jak masz niestabilny to pewnie gdzieś tam wśród rebelsów już się gotują, wystarczy znaleźć w odpowiedniej zakładce.

Płynne nabijanie absolutyzmu do maksimum to jest bardzo ważna umiejętność jeśli chcesz sprawnie
  • Odpowiedz