Wpis z mikrobloga

Przeczytałem dzisiaj wywiad na cd-action.pl z niemieckim dziennikarzem na temat sytuacji w Piranha Bytes. Z tego co tam wyczytałem, to Bjorn chciał dalej iść w klimaty sc-fi i zrobić Elexa 3, gdzie reszta zespołu chciała powrócić do typowego dark fantasy i zrobić grę podobną do Gothica.

Doprowadziło to do konfliktu w zespole i odejścia Bjorna. W sumie nie dziwię się Piraniom, że mieli dość Elexa, bo o ile same klimaty sc-fi są spoko, to nie wiem jakim trzeba było być geniuszem, żeby wpaść na pomysł zrobienia uniwersum, w którym mamy dwie wrogie frakcje, gdzie jedni używają laserów i mechów, a drudzy mieczy, toporów i łuków. xddd

Elex byłby fajny, jakby się skupili tylko na sc-fi i post-apo, zostawiając jedynie różnego rodzaju fantastyczne potwory. Może byłoby ok jeszcze z magią, z mieczami też jako bronią do walki w zwarciu, ale łuki i pancerze jak z średniowiecza to xD

Jak pisałem już wcześniej w znalezisku o prawdopodobnym zamknięciu PB z jednej strony obecna sytuacja mnie nie dziwi, jednak byłoby fajnie jakby PB udało się znaleźć nowego wydawcę i spróbować zrobić jeszcze jedną grę RPG w zupełnie nowym uniwersum. Ta gra powinna być ich ostatnim testem, czy faktycznie potrafią jeszcze robić fajne gry. Jeżeli się uda i gra sprzeda się dobrze, to spoko, w przeciwnym razie faktycznie powinni już zamknąć studio.

#gothic
maciorqa - Przeczytałem dzisiaj wywiad na cd-action.pl z niemieckim dziennikarzem na ...

źródło: 17202440619703044f45d8180947d9b6ce004ba50c247a5a237f3b7a070f690f

Pobierz
  • 13
@maciorqa: Zaglądałem na ich strony społecznościowe w czasie gdy zostały wydane Kroniki Myrtany. Myślałem że Piranje jakoś skomentują wydarzenie, pochwalą moderów. Nic z tych rzeczy. Okazuje się że Bjorn od lat zachowywał się tak jakby chciał się odciąć od Gothica, wymazać przeszłość. Nawet przy okazi 20-lecia wydania Gothic 1 zamieścili na swoich stronach jedynie jakąś przedrukowaną grafike, nic od siebie. CD-Action na to też zwraca uwage w kolejnym artykule o sytuacji
@vanbolko: Masz rację, czyli dobrze, że Bjorn odszedł ze studia. Mam teraz nadzieję, że ludzie z PB dostaną jeszcze jedną szansę i stworzą jeszcze jedną grę w nowym uniwersum.
@maciorqa: W Horizon nie grałem, nie wolno mi, jestem ortodoksem fantasy ale widziałem film na Growych Historiach. Przyznaje, piękny wizualnie, fabuła ok tylko po tym co Aloy wyczynia z łukiem rozwalając mechy, to już złego słowa nie powiem na Rambo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@maciorqa: A ja bym chciał, zeby zakończyli tę historię, choćby komiksem/książką/serialem, skoro nie mogą grą, bo to już drugie uniwersum, które pozostaje bez konkluzji. Risen 3 też nie był definitywnym zakończeniem serii i widać było, że jest planowana co najmniej jeszcze jedna gra z serii (dialog z Bezimiennym z R1/R2 na tej górze), no i cała wojna Władców Tytanów nie została rozwiązana.

A na przyszłośc, to trzeba czekać, aż seria gier
@maciorqa: Odpowiem ci inaczej niż się spodziewasz. Czy za 50 lat wyobrażasz sobie w cywilizowanych krajach by istniały takie studia jak PB, JoWood, czy CD Project? Albo samochody tylko spalinowe? Albo sklepy z obsługą TYLKO gotówki?
NO NIE. Tak nie będzie, wszystko się zmienia. I choćby wszyscy Kaczyńscy i Korwinowie się zebrali to tak nie będzie.
Był taki mądry filozof - Heraklit i wszystko to opisał, pewne rzeczy brną do brzegu