Aktywne Wpisy
Mówcie co chcecie ale perspektywa dalszego ocieplania klimatu jest naprawdę niepokojąca. Wyobraźcie sobie, że za kolejne 20-30 lat w Afryce letnie temperatury sięgałyby po +55,60° C. Przecież to się prędzej czy później skończy jakąś naprawdę masową wędrówką ludów w kierunku Europy czy wojnami o wodę.
I żeby nie było - nie chce kolejnej gównoburzy o papierowe słomki, nie jestem ekoświrem.
Można długo dyskutować na temat wpływu człowieka na klimat, ale prawda
I żeby nie było - nie chce kolejnej gównoburzy o papierowe słomki, nie jestem ekoświrem.
Można długo dyskutować na temat wpływu człowieka na klimat, ale prawda
wykopowa_ona +59
Ja do Was po prośbie.
Mam koleżankę, która ma dziecko z porażeniem mózgowym. Młody jest w coraz gorszym stanie emocjonalnym i przegryza wszystkie koszulki jakie ma. Dziennie ich niszczy 2-3.
Młody nosi na ten moment koszulki rozmiar 116. Ja swoje po moim najmłodszym dzieciaku już jej oddałam i właśnie się kończą.Jak się zszyje, to młody dostaje amby - jakkolwiek się nie szyje to i tak go do szału doprowadza, bo ma problemy
Mam koleżankę, która ma dziecko z porażeniem mózgowym. Młody jest w coraz gorszym stanie emocjonalnym i przegryza wszystkie koszulki jakie ma. Dziennie ich niszczy 2-3.
Młody nosi na ten moment koszulki rozmiar 116. Ja swoje po moim najmłodszym dzieciaku już jej oddałam i właśnie się kończą.Jak się zszyje, to młody dostaje amby - jakkolwiek się nie szyje to i tak go do szału doprowadza, bo ma problemy
Lakonia to kraina historyczna w południowej Grecji, gdzie leżała Sparta. Uczono tam, żeby odpowiadać na pytania jak najkrócej - stąd na takie odpowiedzi mówi się właśnie "lakoniczne". Kilka powiązanych anegdot:
Poselstwo Kserksesa, króla Persji, do Leonidasa, króla Sparty w czasie wojny grecko-perskiej z V w. p.n.e:
- Poddajcie się. Albowiem nie zostanie tu kamień na kamieniu, jeżeli perska armia przekroczy granice Lakonii!
Odpowiedź Spartan:
- Jeżeli.
Poselstwo Ksersksesa do Leonidasa tuż przed bitwą pod Termopilami:
- Poddajcie się, mamy tylu łuczników, że strzały zakryją słońce!
Odpowiedź Spartan:
- Świetnie, będziemy walczyć w cieniu.
Poselstwo Filipa II Macedońskiego do Spartan, niedługo po bitwie pod Cheroneją (gdzie Grecy przegrali z Macedończykami i jedno polis za drugim podporządkowywało się rządom Filipa):
- W jakim charakterze chcecie mnie widzieć u waszych granic? Jako króla, czy jako wroga?
Odpowiedź Spartan:
- W żadnym.
I jeszcze jedno podobne, choć już bez Spartan.
Poselstwo Niemców do okrążonych przez przeważające siły niemieckie garstki brytyjskich spadochroniarzy w Arnhem:
- Proponujemy wam kapitulację.
Odpowiedź brytyjskich spadochroniarzy:
- Nie przyjmujemy waszej kapitulacji.