Wpis z mikrobloga

czy światu zrobi różnice jeżeli posadze jedno drzewo w losowym miejscu? co jeżeli zacząłbym to robić masowo? co pomyślieliby sobie ludzie jakby zobaczylli mini drzewa na trawniku? ile muszę sadzić żeby opłacało się mnie ścigać? ile groziłoby mi za ten akt wandalizmu? no i czy w ogóle możnaby mnie było z tym powiązać biorąc pod uwagę ile rośnie drzewo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
LeKosmita - czy światu zrobi różnice jeżeli posadze jedno drzewo w losowym miejscu? c...

źródło: drzewko

Pobierz
  • 6
@LeKosmita: też myślałem o takiej partyzantce drzewnej. Chciałem zbierać żołędzi, kasztany, orzechy, sadzic w doniczkach a później wysadzać w losowych miejscach. Chciałem też kupić nasiona jakiegoś swierku itp. Niestety za często trawniki są koszone, z sadzonki gówno by było po sezonie
@LeKosmita: Drzewa w miastach są bardzo słabe i zapewne zostaną zdeptane zanim w ogóle coś z tego wykiełkuje.
Miasto nie jest dobrym środowiskiem dla drzew, bo one potrzebują mocnych korzeni oraz sąsiednich drzew z którymi mogą tworzyć mocniejsze wiązania za pomocą tych korzeni + do tego dochodzi jeszcze grzybnia, która rozszerza zasięg drzewa w poszukiwaniu wartości energetycznych w glebie.

Przez to, że pod miastami są rurociągi, ścieki, fundamenty budynków, gleba jest