Wpis z mikrobloga

Czy modułem NRF24L01 można odczytywać sygnały z innych urządzeń RF 2.4 GHZ? Mam pilot zdalnego sterowania do zabawki i chciałbym jakoś zmapować wysyłane kody poszczególnych przycisków no i sekwencję parowania z odbiornikiem (pewnie też jakiś kod "startowy").
Ale czytałem, że on służy tylko do komunikacji z innym NRF jako coś w stylu "mostu"? Myślałem początkowo stworzyć skaner i skakać po kanałach, ale z tego co widzę w dokumentacji to startListening wymaga wcześniejszego otwarcia konkretnego "kodu" pipe?
Zakładam oczywiście, że pilot jest tak prosty, ze nadaje stałymi kodami.
#arduino
  • 14
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: @echelon_
Dzięki, chyba pośrednio jakoś się da, trafiłem na projekt open milight (oświetlenie zigbee, ale w zamkniętym układzie), gdize jest PL1167, ale chyba (nie doczytałem jeszcze całej historii) koleś mocno dekodował sygnały z pilota urządzenia (też 2,4 GHz) i zrobił coś w rodzaju emulatora (biblioteka) na NRF24L01. A to akurat też mnie interesuje, bo mam Zigbee w domu, piloty są ładne i tanie, ale niekoniecznie chcę mieć kolejną bramkę :)
  • Odpowiedz
chyba pośrednio jakoś się da,

@macabrankov: to o co pytałeś - nie da się. NRF nie nadaje się do odbierania "sygnałów obcych".
To, że czymś innym da się podsłuchać NRF - to zupełnie inna sprawa.
  • Odpowiedz
  • 0
@echelon_: Nowsze wydania już mają implementację Zigbee (pilot FUT089Z i bramki oznaczone jako ZB-BOX). Natomiast z tego co czytałem, to nie da się tego np zintegrować z MQTT, sygnały idą chyba prosto do żarówek.
Natomiast co do pilota to bardziej myślałem o implementacji pilot 2.4 ghz (nie zigbee) -> esphome/tasmota + nrf24 -> HA
  • Odpowiedz
  • 0
@echelon_: A dobra, faktycznie źle wcześniej napisałem, tzn nowe wersje to faktycznie "zamknięte zigbee", a z drugiej strony projekt o którym napisałem to rf + bramka :) więc 2 różne rzeczy. Ale skoro masz to zrobione na ESP, to zapytam do razu, bo też myślałem zrobić coś podobnego - czy to zastępuje tylko mostek i możesz mieć dowolne żarówki np. wifi? Bo widzę, że tabela mówi o konkretnych żarówkach lub taśmach
  • Odpowiedz
  • 1
@echelon_: Ostatecznie zaspokoiłem swoją ciekawość - udało się poprzez automatyzację bezpośrednio za pomocą MQTT. Na szczęście to co przychodzi jest bardzo pożyteczne dla encji light, więc teraz zostało tylko (niestety dość na sztywno) oprogramować przyciski do sprzętu :) Ale ogólnie droga przez mękę, nie ma darmowego klikania.
  • Odpowiedz