Wpis z mikrobloga

Nowy dom.

Co myślicie o pójściu w smart oświetlenie "all in" to znaczy:

-do punktów oświetleniowych doprowadzenie napięcie ze skrzynki rozdzielczej. Pogrupowane sensownie z bezpiecznikami.

-w każdym punkcie pożądne żarówki zigbee np Philips.

-na ścianach włączniki zigbee (bez zasilania) np Xiaomi naklejane (jedne z ładniejszych na rynku, są też inne).

Całość podpięta do #homeassistant logika świateł np które punkty obsługuje dany włącznik itp.

Tak czy siak chce mieć regulowany kolor/odcień bieli i mógłbym uniknac okablowania przełączników. Oszczędności na kablach spokojnie pokryją koszt Smart żarówek.

Zbyt odważnie?

#homeassistant #smarthome #inteligentnydom #oswietlenie
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sokl: Może ma nie używałem hue bridge ani ich sprzętów, ale są znacznie droższe niż podejście bezpośrednio przez HA.
  • Odpowiedz
włączniki bez zasilania to debilny plan marketingowcow. i będziesz bujał się z wymiana i baterii, albo kombinował jak zigbee odejdzie do lamusa? daj tam choć zasilanie jak człowiek.

@hrumque: To wydaje mi się oczywistością - robisz obwody jak do normalnego oświetlenia z puszkami na ścianie, jedynie zamiast włącznika dajesz tam wago i na to pilota (albo normalny włącznik zigbee nie podłączając przewodów do punktu świetlnego tak aby tylko robił za pilota z zasilaniem sieciowym). Można nawet dać dwa takie włączniki - jeden tylko jako pilot, drugi fizycznie sterujący obwodem jako lokalny failsafe.
Ba - jak umiesz w lutownicę to nawet możesz wrzucić mały zasilacz 3V i podłączyć zamiast baterii do pilota.

mieć oświetlenie na HUE bridge i to podpięte do home assitant. Wtedy nawet jeśli HA pada to swiatła działąją przez
  • Odpowiedz
@Diabl0: Mam tego typu włączniki już drugi rok - w pomieszczeniu gdzie jest używany najczęściej: Bateria 86%. Za kilka lat jak spadnie do 25% to przyjdzie powiadomienie aby ją wymienić.

U mnie już dwa razy tak było, że niby 80% , a później spadło od razu do 0% z tych 80% :D
  • Odpowiedz
@sokl: z HUE bridge nie korzystałem, ale z Ikeowego Tradfri tak, i były z tym same problemy. Później zmieniłem na Zigbee2MQTT i żarówki Tradfri działają bez problemów. Dodatkową zaletą jest oczywiście możliwość dokładania żarówek innych producentów (co też zrobiłem).

I zresztą czy rzeczywiście HA ma większe ryzyko "padnięcia" niż komercyjny system? U mnie działa od 3 lat bez przerwy, i jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby się wysypał sam z
  • Odpowiedz