Wpis z mikrobloga

#pytanie

Kupiłem ciasto i w domu okazało się że jest z alkoholem. Trochę mnie to wkurzyło bo myślałem że to zwykle czekoladowe... Czuję się oszukany. Nawet nie przeszło mi przez myśl że może tak być

Czy Pani w cukierni powinna mnie o tym poinformować?

Czy Pani w cukierni powinna mnie o tym poinformować?

• tak 45.7% (16)
  • nie 54.3% (19)

Oddanych głosów: 35

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomatina: oszukany xD w sensie specjalnie ci sprzedała ciasto z alkoholem nie informując o składzie żeby osiągnąć w ten sposób korzyść majątkową. XD
następnym razem zapytaj o to co jest w cieście.
  • Odpowiedz
@tomatina:ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. W polskim prawie w postaci ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Produkt, który jest sprzedawany nie-profesjonaliście musi zostać tak opisany, aby ten mógł podjąć świadomą decyzję. Konsument ma prawo do pełnej informacji o produkcie przed jego zakupem. W mojej ocenie najszybciej spraw pójdzie w inspekcji handlowej, za darmo
  • Odpowiedz
  • 2
Poszedłem do cukierni. Bardzo ładnie opisałem sytuację i Panie mi wymieniły na inne mimo braku paragonu. Jestem bardzo zadowolony ;)
  • Odpowiedz
@tomatina: dla jednego ważną informacją to ta o alkoholu, dla alergika to ta o orzeszkach, dla kogoś innego to ta o wiśni. Kupujesz i interesuje cię skład to pytaj. Ona nie musi sama z siebie opowiadać o składnikach.
Poza tym słowo "oszukać" ma konkretne znaczenie. Polecam je poznać, szczególnie jeśli wymieniły ci bez paragonu na inne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz