Wpis z mikrobloga

@Anubis94: @nadrat24: Ja robiłem wg własnego, mimo, że w necie jest multum.

4 soki z biedronki riviva litrowe do gąsiorka 5l,

pół szklanki cukru - do szklanki dolewam do pełna wrzątku i rozpuszczam cukier, po ostudzeniu dolewam do soków

Uwadniam drożdże piwowarskie i dodaję do gąsiorka.

Odstawić na 2-3 tygodnie aż się wyklaruje, dosłodzić do smaku i jak pisałem wcześniej - po zakapslowaniu na 2 dni w cieple a potem
@marcobolo: nie pamiętam. Jakieś najtańsze piwowarskie brałem, a wyszedł bardzo dobry ;]

Następnym razem będę liczyć cukier aby wyrobiły do określonego procentu i potem w butelkach lekko się nagazowało, zachowało słodycz i nie wybuchło
@Dariel: Do dużego to z 8 soków. Jak będę robić następnym razem to wrzucę gotowy przepis ze zmierzoną ilością cukru w soku i wyliczoną ilością cukru akiego trzeba dodać do wyciągnięcia odpowiedniego %%, aby potem tylko dodać trochę cukru dla smaku i nagazowania lekkiego w butelkach