Aktywne Wpisy
Kacaniec +17
Dejcie mi jakiegoś plusa albo słówko na otuchę, bo od godziny siedzę przed stroną internetową i od umówienia się na wizytę do psychologa celem zdiagnozowania mnie dzieli mnie jedno kliknięcie, a ja mam blokadę w głowie. xD
Nie wiem czemu jestem takim durniem, że coś, co wy robicie w sekundę, ja nie potrafię tego załatwić od ręki, tylko zwlekam miesiącami.
Nie wiem czemu jestem takim durniem, że coś, co wy robicie w sekundę, ja nie potrafię tego załatwić od ręki, tylko zwlekam miesiącami.
Na logikę jeżeli dodajemy coraz mniejsze części to suma w końcu przestanie się zwiększać.
#matematyka #studbaza #studia #pytanie #pytaniedoeksperta
@Andrut184: no to właśnie ten dowód powinien Ci to dobrze zobrazować. To, że poszczególne wyrazy są coraz mniejsze i zbiegaja do zera nie znaczy, że jak je pogrupujesz w coraz większe grupy to nie dostaniesz czegoś na przykład stałego. A suma nieskończenie wielu niezerowych stałych wyrazów nie może być zbiezna. Nie wiem jakiego innego wyjaśnienia oczekujesz
@Andrut184: ale suma wyrazów w tych grupach nie będzie stała. Kiedyś dojdziesz do takiego momentu, że obojętnie jak wiele wyrazów weźmiesz do grupy to nie uzyskasz odpowiednio wielkiej sumy. W sensie ten ogon sam w sobie będzie zbiezny do czegoś mniejszego
@ZdeformowanyKreciRyj: to jak to w końcu jest?( ͡° ͜ʖ ͡°)