Wpis z mikrobloga

Jest na pokładzie jakiś ekspert (tj. wiedzący więcej ode mnie)?

Spaliła mi się karta (no, nie sama ale OC nie dokonywałem). W laptopie. 560M. Msi powiedziało, że wszystkie z serii 5XXM będą pasowały. No to nabyłem używaną 580M (a co, przynajmniej na dobre wyjdzie mi problem, a używana bo takich nowych to na rynku nie ma). Ale... chłodzenie lapka nie pasuje do powierzchni chłodzenia grafiki (sens info od gościa z serwisu). Stara się to jakoś dopasować, nie wiem jak mu to pójdzie.

Jak taka sytuacja wygląda z perspektywy kogoś, kto robił w kompie(laptopie) coś więcej niż czyszczenie kurzu i wymienianie kości ram? Jak oni nie dadzą rady, to ktoś inny da?

#komputery #serwispc #pytanie #pytaniedoeksperta #siedzenanetbookuimismutnoboniemamocy
  • 7
@KierownikW10: Nie można jej skręcić, nie ma sposobu na lepsze chłodzenie, karta przy podnoszeniu swojej temperatury nie będzie zmniejszała automatycznie poboru mocy by się nie przegrzać (procki chyba tak robią, afaik)? Mogiła?
@Geomemnon: Jak chlodzenie nie daje rady to procek pelni role zaworu bezpieczenstwa i skreca sie (tzw throttling). Niby skrecenie larty powinno cos dac, ale w moim odczuciu pobor mocy karty jest prawie staly, niezaleznie od taktowania (u mnie podkrecenie o 20% daje wzrost temperatur o 3 stopnie).
@KierownikW10: vBiosu nie trzeba było flashować, karta chodzi póki coś nie odbije heatsinkowi albo póki jej nie obciążę, bo jak mówiłeś TDP jest za duże i zabezpieczenia uznają, że to przepięcie bo laptop ciągnie ponad 8A. : D