Wpis z mikrobloga

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/8601233,wielki-glod-ukraina-sejm-upamietnienie-rocznica.html

Wielki Głód, czyli Hołodomor, był świadomym, zaplanowanym i konsekwentnie przeprowadzonym przez rządzący Związkiem Sowieckim despotyczny reżim bolszewicki działaniem, które miało na celu złamanie oporu ludności ukraińskiej i podporządkowanie jej opresyjnemu państwu". "Hołodomor pochłonął miliony istnień ludzkich i pozostaje krwawiącą raną współczesnej historii Ukrainy" - podkreślono

Kiedy werhowna rada przyjmie, jakąś podobną w brzmieniu, uchwałę o ludobójczych czystkach upa na wołyniu i małopolsce wschodniej wobec polskich obywateli, tak jak zrobił to polski sejm czcząc ich ofiary?

Czy czasu werhownej radzie wystarcza tylko na gloryfikowanie wykonawców ludobójczej czystki etnicznej, a szczątki ofiar mogą do końca zgnić w dołach śmierci, znieważone i zapomniane?

#ukraina #polska #rosja #wojna
  • 3
@Honorowy_dawca_mysli: Słyszałem opinię, że nie do końca było to zaplanowane. Po prostu na Kremlu, centralnie zdecydowano, że różne podległe kraje muszą dostarczyć określoną ilość żywności. A nikt nie pomyślał, że była susza, i przez to zebrano mniej plonów. A że bali się Stalina i jego metod, to i tak siłowo zabrali Ukraińcom całe ich jedzenie.
@robertkk:
Nie mam oficera, jakby co. Ale przyjąłem do wiadomości, że mam do czynienia z jednym z bardziej gorliwych ukraińskich cmokierów.

I powiem ci, że mnie np. ten temat grzeje zawsze, szczególnie, że werhowna rada nie ma problemu z przyjmowaniem uchwał o bohaterskich upowcach, w tak trudnym dla kraju czasie, a my ponoć jesteśmy best-friends, więc jeśli nasze władze coś takiego przyjmują, to dlaczego nie ukraińskie?

PS. Każdy kiedyś był zielonką,