#motoryzacja #kolizja W dniu wczorajszym miałam wypadek. Wyjeżdżałam z drogi podporządkowanej w lewą stronę, przed wjazdem autokar miał włączony kierunkowskaz w lewo (chciał wjechać w tą drogę). Aby wykonać ten manewr autokar przepuścił mnie, za utokarem stało auto. Po upewnieniu się ze nic nie nadjeżdża (pierw z prawej, potem z lewej) zaczęłam wykonywać manewr skrętu w lewo. Okazało się, że kierowca za autokarem zaczął go wyprzedzać i uderzył w moje auto (uszkodzony prawy zderzak). Uderzył mnie kiedy byłam prawym kołem na prawej jezdni. Jak uważacie, czyją wina?
@mgrwronka no powiem tak przed skrzyżowaniem się nie wyprzedza, więc ten co wyprzedzał jest winny. Podczas wyprzedzania należy zachować szczególną ostrożność.
@Smonk_Da_Wead: jeżeli ona włączała się do ruchu to on mógłby wyprzedzać na wstecznym posuwając jednocześnie zakonnicę, dalej byłaby wina opki.
Włączając się do ruchu masz ustąpić wszystkim pojazdom, niezależnie czy jadą poprawnie. Wyprzedzający co najwyżej dostanie mandat za wyprzedzanie w niewłaściwym miejscu, ale sprawca kolizji jest opka
Poza tym z opisu wynika, że gosc nie wyprzedał autokaru tylko omijał ¯\(ツ)/¯
W dniu wczorajszym miałam wypadek.
Wyjeżdżałam z drogi podporządkowanej w lewą stronę, przed wjazdem autokar miał włączony kierunkowskaz w lewo (chciał wjechać w tą drogę). Aby wykonać ten manewr autokar przepuścił mnie, za utokarem stało auto. Po upewnieniu się ze nic nie nadjeżdża (pierw z prawej, potem z lewej) zaczęłam wykonywać manewr skrętu w lewo. Okazało się, że kierowca za autokarem zaczął go wyprzedzać i uderzył w moje auto (uszkodzony prawy zderzak). Uderzył mnie kiedy byłam prawym kołem na prawej jezdni. Jak uważacie, czyją wina?
@mgrwronka: nie mam więcej pytań
Czyli co, wyłączałaś się do ruchu?
To nie była droga podporządkowana, mój błąd
Włączając się do ruchu masz ustąpić wszystkim pojazdom, niezależnie czy jadą poprawnie. Wyprzedzający co najwyżej dostanie mandat za wyprzedzanie w niewłaściwym miejscu, ale sprawca kolizji jest opka
Poza tym z opisu wynika, że gosc nie wyprzedał autokaru tylko omijał ¯\(ツ)/¯