Jakie firmy robią ciekawe rzeczy w C++? Do tej pory pracowałem w dwóch firmach w tym języku i w obu przypadkach było to ogromne legacy, w którym tylko czułem że się wypalam. Zaczynam się zastanawiać czy to nie urok tego języka i czy nie spróbować z czymś innym.
@asdxmee: zalezy co rozumiesz ciekawe. Ale poza legacy to zostaje glownie gamedev i wszelkiego rodzaju symulacje i obliczenia numeryczne, CADy, CAMy tego typu
@asdxmee: Jeśli pytasz o Polskę i nowoczesne C++ to patrzyłbym za startupami w embedded. W wielu środowiskach utrzymywanie legacy code jest winą programistów, a nie biznesu. Są zespoły i zasiedziali specjaliści, którym nie chce się uczyć, a tym bardziej silić na przekonywanie biznesu o ekonomicznych kosztach utrzymywania starych ulepów.
@WhiskyRomeo Apollo miało oprogramowanie pisane w języku maszynowym lata przed powstaniem C++.
@Tytanowy: wybacz mi ignorancję, ale niezbyt wiem z czym się wiąże programowanie embedded. Czy coś takiego to nie jest obszar na pograniczu komputerów i hardware w kontekście fizycznego inputu i outputu, przez co często trzeba mieć fizyczny dostęp do urządzeń które programujemy, co z kolei wiąże się z mniejszym udziałem pracy full remote?
@asdxmee: To bardzo ciekawe, że pracujesz w C++ i pytasz o embedded, który jest obok gamedev jedyną branżą gdzie ten język ma jeszcze jakieś znaczenie. Z ciekawości to w czym ty pracowałeś?
W Bare metal bez sprzętu na biurku się nie da, ale tam króluje raczej C i nieśmiało pojawia się Rust. Natomiast C++ wykorzystywany jest raczej w urządzeniach z systemem operacyjnym gdzie programista nie wykonuje testów końcowych, dostępne są
@walokid: @314159 kurczę o telko też słyszałem nie najlepsze opinie. Dodatkowo podobno jest tylko kilka firm które królują w tej branży więc nie ma zbyt dużego wyboru. No chyba że 5g to jakaś zupełnie niezależna odnoga telko i ona nie ma nic wspólnego z całą resztą, która jest owiana złymi opiniami - tutaj ponownie mogę gadać głupoty przez moją niewiedzę
Nasz specjalista od wszystkiego. Od kolei, od dziennikarstwa, od wojny, od rigczu. On widział to już dwa lata temu swoim przenikliwym plebejskim umysłem.
#cpp
Ale poza legacy to zostaje glownie gamedev i wszelkiego rodzaju symulacje i obliczenia numeryczne, CADy, CAMy tego typu
@WhiskyRomeo: co jest w tym ciekawego? brzmi jak nuda.
@WhiskyRomeo Apollo miało oprogramowanie pisane w języku maszynowym lata przed powstaniem C++.
W Bare metal bez sprzętu na biurku się nie da, ale tam króluje raczej C i nieśmiało pojawia się Rust. Natomiast C++ wykorzystywany jest raczej w urządzeniach z systemem operacyjnym gdzie programista nie wykonuje testów końcowych, dostępne są
Wiem co czujeez. Od roku pracuje w C++. Naprawiam kod sprzed 20lat wg. standardow firmy, czyli C z klasami i raw pointery wszedzie