Wpis z mikrobloga

@Popek123: Najważniejsze to żeby smakowało Tobie. Poniżej sucha klasyfikacja włoska.

Istnieją trzy poziomy:

DO — Denominazione di Origine (oznaczenie pochodzenia, rzadko spotykane),

DOC — Denominazione di Origine Controllata (kontrolowane oznaczenie pochodzenia),

DOCG — Denominazione di Origine Controllata e Garantita (kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia – najwyższa klasa jakości).

W skali jakości wina we Włoszech wina DOC i DOCG mieszczą się powyżej win klasy indicazione geografica tipica (IGT).
@Popek123 generalnie nie ma co sugerować się DOCG, bywają lepsze IGT (choćby supertoskany z tego samego rejonu). To tyle, że to "oryginalne" chianti takie, jakie powinno być (winogrona z określonego regionu, procentowa ilość danych szczepów w winie i takie tam). Ważniejsze, że riserva, czyli dłużej starzone w beczce (chyba co najmniej 2 lata przed przelaniem do butelek). Sangiovese się bardzo dobrze nadaje do starzenia, więc wino powinno być porządne. Przygotuj się na