Aktywne Wpisy
wieszjo +12
Wykopki które znowu nabierają się na Natana bo trochę pokrzyczał żeby pokrzyczeć, nie jesteście jednak zbyt wymagającym audytorium ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#famemma
#famemma
Znowu pokochałeś Natana?
- Tak znowu go pokochałem 22.2% (38)
- Cały czas go kochałem 35.1% (60)
- Nie, już mi się przejadł i się nie nabiorę 2 raz 22.2% (38)
- Nigdy go nie kochałem, tfu. 20.5% (35)
czornyj_bumer +122
Pasażerka BMW gubi coś po otwarciu drzwi na skrzyżowaniu. Postanawiam pomóc jej odzyskać zgubę.
#patologiazewsi
#patologiazewsi
@kinasato No i gdzie błąd?
@kinasato: nie przez korpo tylko akcjonariuszy, kapitalistów. Akcjonariusze na walnym wybierają zarząd, tak to działa. A fundusze są czesto w akcjonariacie
@kinasato: Kontrakt menedżerski, premie od zysku, opcje na akcje... nieee jest takim samym szaraczkiem co się cieszy na owocowe wtorki i darmowego MultiSporta
Technicznie racja, prezes nie zgarnia hajsu korpo, ale jeżeli pracownikowi "skapuje" z wypracowanych wyników to prezesowi #!$%@? na łeb powódź z rozdupconego wodociągu fi200
Praca prezesa jest torchę bardziej odpowiedzialna niż pojedynczego pracownika najniższego szczebla.
W sumie korpo jest jeszcze gorsze niż prywaciarz, ten ma emocje, skrupuły itp. A korpo nie ma nic, tylko wyzyskiwać i robić zyski nie ważne jakim kosztem.
@kinasato: w top korpo jest to bzdura, w mid-korpo gdzie prezes jest jednocześnie ucziałowcem - dokładnie tak jest
Trochę nie przesadzajmy z tą hagiografią, bo wystarczy poczytać jak Morawiecki prezesował. No i oddać pokłon wszystkim prezesom wciągniętych do JSP z inspektoratów w Drucianej Wólce
@kinasato: bo korpo jest prywaciarzem, tylko zamiast jednego janusza ma udziałowców, co za różnica w gruncie rzeczy? Prywaciarz pochodzi z czasów komuny gdzie miałeś albo państwo albo prywaciarza właśnie, korpo państwem nie jest
@tigga: no troche jest
@fraciu
I to jest właśnie o to co mi chodziło, mamy atakowanie prywaciarzy z małych firm, którzy nawet jakby chcieli, to gówno mogą, gdy to właśnie korpo przerzuca najcięższe
@jozef-dzierzynski: mało korpo widziałeś :)
@tigga: oczywiście że są monopolistyczne korpo ale to raczej wyjątek od reguły a nie zasada.
Rolnicy też są przedsiębiorcami i popatrzcie jak to u nich wygląda zawsze źle, albo pada za mało albo za dużo albo za zimno albo za ciepło albo zbyt mocny wiatr albo za słaby albo erozja gleby albo
@kinasato: rozmawiasz z komuchami xD tam wszystko co kieruje czymś innym niż strumieniem moczu przy szczaniu na ścianę, to jest KaPItALiZ, który chce im zabrać skłoty i redystrybucję od tych, którzy coś
Komunizm - 0 innowacji, zastój gospodarczy, bieda.
Kapitalizm z początku - innowacja, duzo osób ma pracę, rozwój, produkt wygrywa jakością ceną (do tego miejsca jest ok).
Następnie przychodzi Monopolizm gdzie jakaś firma/2 firmy wygryzą konkurencję pójdą technologią do przodu albo zrobią taki dumping że nikt inny nie wejdzie do gry. Co spowoduje mały rozwój, #!$%@? pensje, dyktowanie cen. Prezesi w takich firmach zarabiają