Wpis z mikrobloga

Mam mały problem z kredytem, chce wziąć 2% na pierwsze mieszkanie jego cena to 650k czyli 500k z kredytu i 150k wkład własny. Problem jest taki, że mieszkanie jest w stanie deweloperskim a ja włożyłbym cały swój hajs na wkład, idzie to jakoś zrobić żeby część na remont dobrać już poza tym programem? Teoretycznie przez rok mogę mieszkać u rodziców i myślę, że około 60k bym dozbieral + sprzedaż samochodu za 30k ale jeżeli to możliwe to chciałbym ruszyć z architektem wnętrz, i innymi niedługo po zakupie. Sprzedając samochód myślę że potrzebowałbym jeszcze jakieś 100k bo mieszkanie ma 60m. Pewnie kredyt konsumencki jest możliwością ale szczerze wolałbym uniknąć płacenia 2.5k za hipotekę i kolejne tyle za kredyt
#nieruchomosci #kredythipoteczny
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@ChlopoRobotnik2137:
Niby tak ale z perspektywy całego remontu kwota za przygotowanie takiego planu nie jest wysoka a czytałem już wiele opinii, że warto jednak zapłacić. Tym bardziej, że ja sam nie wiem jak chciałbym żeby to mieszkanie wyglądało
  • Odpowiedz
@Riiuku: może nie wykładaj wkładu własnego w gotówce tylko weź "gwarancje wkładu" z BFG, ta kwota wtedy jest wliczona w twój kredyt czyli oprocentowana na 2% odpalenie tego kosztuje jakąś symboliczną prowizję rzędu 1000 zł, za gotówkę (którą w międzyczasie trzymasz na dajmy na to lokacie oprocentowanej na 7%) potem sobie wykańczasz https://www.bgk.pl/osoby-prywatne/mieszkalnictwo/rodzinny-kredyt-mieszkaniowy/gwarancja-wkladu-wlasnego/
  • Odpowiedz
@MrBudget: Nie może wziąć kredytu z gwarancją wkładu własnego jeśli cena nieruchomości jest powyżej 500k. Gwarantowany wkład własny to zabezpieczenie które jest wliczone w kwotę kredytu, więc biorąc kredyt na 500k (limit BK2% dla singla) można wnioskować o gwarancje wkładu własnego do 100k ale w kwocie kredytu, który będzie do 500k. Czyli jeśli nieruchomość jest warta 650k to musi 150k wyłożyć ze swoich
  • Odpowiedz
@MrBudget: Nie może, gwarantowany wkład własny jest częścią kredytu. Kredyt jest maksymalnie na 500k i w tej kwocie ma być zawarty wkład od BGK. Czyli jeśli kupuje nieruchomość z zerowym wkładem własnym to może wnioskować o max 500k kredytu, gdzie 100k będzie uznane jako wkład własny z gwarancją BGK. Ta kwota 100k to nie jest kolejny kredyt, więc nie zwiększy on bezpiecznego kredytu z 500k do 600k, bo musi się
  • Odpowiedz