Wpis z mikrobloga

#budownictwo
mam dom wybudowany w latach 1970 robię remonty w domu na dole, do góry mam poddasze mieszkalne od 20 lat. Na dole w jednym pokoju kładę gładź i na suficie od bardzo dawna było pęknięcie, taka rysa zwykła , ale chciałem poprawić i skułem w tym miejscu beton i moim oczom ukazał się tak zwany tregiel, ale z tego co widzę to jest on łączony metalami włożonymi w środek tregli a jak naprawdę to nie wiem bo odkute tylko leciutko. Jeszcze jak żył dawno dziadek to zapewniał że sufit to solidna konstrukcja , tregiel ten jak odkułem to jest mniej wiecej szeroki na 15 cm, łączony z drugim treglem od ściany 50 cm.
Wasze zdanie na ten temat ?, bezpieczne to ?, tyle lat i wszystko dobrze
#remontujzwykopem
#dom
matkuma - #budownictwo 
mam dom wybudowany w latach 1970 robię remonty w domu na dole...

źródło: temp_file700769385747771551

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • 0
@matkuma mieszkać, obserwować ( ͡º ͜ʖ͡º)

Czy jest tam rdza? Bo będzie rozsadzać strop, szpachlę/gładź. Jeśli nie to spoko. Skułbym na rysie i wkleił siatkę elewacyjną min. 30cm szerokości na jakimś polimerowym tynku i dopiero fizelina i gładź. Starsze domy pękają ma skutek wibracji (auta, roboty drogowe), osiadania, zalania/utleniania zbrojenia (rdza) i/lub wad konstrukcyjnych.
"Tregiel"? U mnie się mówi tregra-z jakiego regionu PL jesteś? Bo masz
  • Odpowiedz
@matkuma: żeby być pewnym najlepiej skuć. Będziesz wiedział jak połączone. Wiem, że to dużo gruzu i pyłu ale już przy odkuwaniu będzie wiedział jak związany jest materiał. Jak idzie łatwo to bym kuł 'po tregrach' i nie patrzył. Tylko najlepiej ręcznie i nie wal w same tregry bo -wibracje.
Na zdjęciu nie widać ognisk rdzy - takich purchli. Lekki nalot nie jest szkodliwy a niektórzy twierdzą, że nawet pomocny bo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@SaperX a czy takie łączenia stosuje się ? . Myślę że jak tyle lat trzyma a jeszcze do góry poddasze użytkowe to już nie zawali się, po za tym tylko tutaj to odkryłem a nie wiadomo jak w całym budynku. Ostatnio z sąsiadem rozmawiałem że nowe budownicto ile to zbrojenia w fundamenty idzie , a sąsiad stary dom z lat 70 podniósł w bok i do góry z dachem cztery koperty,
  • Odpowiedz