Wpis z mikrobloga

@Kryspin013: Wiedeń to inny system

A poza tym Polacy NIE CHCĄ wynajmować

Oni chcą być wlascicielami

@graf_zero: typie, mamy niedobór mieszkań a jednocześnie wszystko z rynku skupuje mała grupka cwaniaków bo mieszkania u nas stały się intrumentem finansowym z praktycznie gwarantowanym zyskiem.

Jakikolwiek sposób rozwiazania tego np zwiększenie podaży i konkurencja państwa na rynku mieszkaniowym ten rynek będzie w stanie powoli ten rynek uzdrowić.

A Wiedeń problem z mieskaniami ogarnął
A Wiedeń problem z mieskaniami ogarnął już 100 lat temu i mają dzięki temu jedne z najtańszych wynajmów mieszkań w EU.

@Kryspin013: Tak, 100 lat temu - dlatego mają INNY SYSTEM.

Polska ma drugi po Rumuni największy udzial mieszkań własnościowych - ponad 85% Polakow mieszka "na swoim".

My na prawdę NIE CHCEMY wynajmować.
sama sugestia zbudowania w Polsce modelu wiedeńskiego wynika z całkowitego braku kontaktu z realiami.
@Kryspin013: Uczciwe minusy, należały się - czasami sarkazm mi nie wychodzi. A prawo Poego bezwzględne. Mimo śmiesznych buziek

Ale do rzeczy - O ile można by w Polsce znacznie poprawić sytuację w mieszkalnictwie, np reformując mieszkalnictwo komunalne, nadając samorządom narzędzia do bycia REALNYM elementem rynku mieszkaniowego, o tyle Wiedeń jako przykład to bzdura.
Ale do rzeczy - O ile można by w Polsce znacznie poprawić sytuację w mieszkalnictwie, np reformując mieszkalnictwo komunalne, nadając samorządom narzędzia do bycia REALNYM elementem rynku mieszkaniowego,

@graf_zero: czyli tu się zgadzamy

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-1a.html

ale mamy 86,5%.

Tylko 13,5% ludzi mieszka na wynajmie. i w innych układach.

@graf_zero: przydałaby się statystyka z podziałem na wielkość aglomeracji
czyli tu się zgadzamy

@Kryspin013: Bez dwóch zdań. Natomiast nie mogę się zgodzić na odwołanie do Wiadnia, to model który do Polski nie przystaje.

przydałaby się statystyka z podziałem na wielkość aglomeracji

60% w miastach mieszka, 40% na wsi.
Więc pewnie tak - w dużych miastach problem bardziej zauważalny będzie.
Zwlaszcza po napływie migracji ukraińskiej - +2mln ludzi (okolo)